Cibule nad zlato

6. 9. 2019

Žádná kuchařka bez cibule téměř neuvaří. Jedna kdysi z nejlevnějších komodit se vyšplhala na astronomickou cenu 32 Kč za kilogram. Příčinou je nejen počasí, ale i růst mezd, nedostatek pracovníků i zvyšování cen dalších vstupů. Lidé teď projevují velký zájem o samosběr, v případě vlastního nasbírání cibule na poli nás přijde kilogram přibližně na 10 Kč, které zaplatíme pěstiteli. Našlo se i další řešení, oblíbenost zahrádkaření prudce stoupá. Lidé pěstují rajčata a třeba i jahody na balkóně. Nápady jsou různé a někdy velmi inovativní. Doufejme, že přežijeme i drahou cibuli. Naše kuchyně se bez ní neobejde.

Autor: 
Miloslava Vostrá, poslankyně a předsedkyně Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR