Kateřina Konečná: 13. týden Bez obalu (28.3. - 3.4.2022). Proč je přídomek "asociální" pro stávající vládu tak trefný

5. 4. 2022

Máme za sebou další událostmi nabitý týden a bohužel musím konstatovat, že při pouhém pohledu na novinové titulky 13. týdne roku 2022 se nedivím, že čím dál více lidí propadá skepsi a budoucnost České republiky přestávají vidět růžově i ti největší optimisté.

Nejsmutnější na celé věci je ale reakce Fialovy vlády, která se na zdražování úplně všeho rozhodla reagovat zdvojnásobením cen jízdného pro studenty a důchodce. Jedná se o ukázkový příklad toho, proč je přídomek "asociální" pro stávající vládu tak trefný. Místo posvícení si na daňové úniky v podání nejbohatších, nebo zavedení progresivní daně, považuje Petr Fiala a spol. za nejjednodušší znovu sáhnout na peníze mladým lidem a důchodcům, aby pro mladé byly hypotéky ještě nedostupnější a senioři se strachovali, zda jim po zaplacení energií ještě zbydou prostředky na jídlo. Jako by si vláda neuvědomovala, že studenti ani důchodci na rozdíl od hnutí STAN nedisponují žádnými záhadnými kyperskými sponzory, a tak je pro vládu možná obtížné si představit, že svým krokem ještě více komplikuje život téměř třetině populace. Ale co, občanům se dá přeci dál nalhávat, že s inflací nejde nic dělat a vláda ji neovlivní. A kdyby si náhodou někdo dovolil napsat pravdu o tom, že jsme na tom ve všech ukazatelích hůře než naši sousedi, máme po ruce přeci nový úřad cenzora. Z toho vážně až mrazí. Jen pro srovnání – v Německu, kde inflace dosahuje pouhých 5 % oproti našim 11 % – schválili v uplynulém týdnu balíček opatření za účelem zmírnění dopadů nárůstu cen energií, benzinu a nafty. Jednorázový příspěvek ve výši 7500 korun pro všechny pracující, daň z pohonných hmot na evropském minimu a MHD v přepočtu za 225 korun na měsíc. Na to všechno se mohou Němci těšit v boji s inflací. U nás? Zdražení jízdného na dvojnásobek.

Když už jsem naťukla téma STANu, asi vás už ani nepřekvapí, že ani další týden se neobešel bez nové kauzy dalšího z členů tohoto hnutí. Již v únoru tiskem proběhly zprávy o policejním vyšetřování hospodářských deliktů pražského náměstka Hlubučka. Ten dle nových zjištění vlastní například byt v hodnotě deseti milionů korun ve Španělsku. Majetkové přiznání přitom ale odmítá zveřejnit s tím, že nemá čas se dotazům od novinářů věnovat. K celé věci si ještě připočtěte Hlubučkovu vazbu na lidi z bezprostředního okolí Radovana Krejčíře. A co na to největší čeští bojovníci za transparentnost a koaliční partneři STANu, Piráti? Dle očekávání mlčí. Ono hodně hladových krků ve straně přeci jen dokáže udělat s dodržováním vlastních morálních zásad divy.

A tak Pirátům podle všeho nevadí ani porušení zákona o střetu zájmů v podání Petra Gazdíka, který přes to všechno vymýšlení asociálních návrhů dočista zapomněl na to, že vlastní podíl ve firmě a že jako ministr disponuje povinností do třiceti dnů od nabytí funkce ukončit veškeré podnikatelské aktivity. Pan ministr Gazdík se tak rozhodl jít zjevně už tak dost frustrovaným lidem příkladem, jen bohužel, obyčejným lidem by zřejmě při porušení zákona podobná argumentace ve stylu „zapomněl jsem“ neprošla. Zdá se mi, že u STANu mají všichni s tou pamětí nějaké problémy, když zapomínají na své studijní pobyty, staré známé na Kypru, nemovitosti nebo podíly ve firmách. Jestli za tou kolektivní ztrátou paměti nebude spíš něco jiného, ale to snad zhodnotí voliči STANu při příštích volbách. Věřím totiž, že voliči na rozdíl od členů hnutí STAN s pamětí problémy nemají.

Velice zajímavé okolnosti se objevily také v souvislosti se synem amerického prezidenta Bidena, Hunterem Bidenem. Již v minulosti vyplavaly na povrch zprávy o tom, že Biden mladší pomáhal svými soukromými aktivitami financovat na Ukrajině vývoj biologických zbraní. Ačkoliv byly dříve tyto zprávy označovány jako propaganda, nyní je potvrdil i britský tisk, který zveřejnil maily uniklé z Bidenova počítače. Podle nich měl Biden pro společnost Metabiota zajistit částku v řádech milionů dolarů. O účelu Bidenova konání mají nyní po zveřejnění mailů pochybnosti i vysoce postavení důstojníci CIA. A já se tak oklikou ještě vrátím k tématu boje proti dezinformacím. Představme si situaci, kdy zprávu o Bidenovi přinesl web, který byl považovaný za proruský a na základě této zprávy došlo k jeho odstřihnutí. Tu stejnou zprávu poté ale o měsíc později přinesou mainstreamová média, která mají to štěstí, že nejsou na černé listině novodobých cenzorů. Co se stane potom? Dojde k obnovení původně zablokovaných webů v případě, že se ukáže, že byly vypnuty na základě zprávy, která se následně potvrdila? O tom upřímně dost pochybuji a za celou touto věcí vidím nebezpečný precedens, kdy vyhodnocování pravdy bude probíhat pouze na základě toho, co se vládám daných států v daný okamžik zrovna bude hodit do krámu. A to zhruba v tom duchu, v jakém média i politici v uplynulém týdnu upozadili zprávu o tom, že díky dodávce jaderného paliva z Ruska mají nyní obě naše jaderné elektrárny zásobu paliva na více než dva roky provozu…

A nyní krátce do zahraničí: Pracovníci na italském letišti v Pise odmítli naložit bedny se zbraněmi, municí a výbušninami určenými pro Ukrajinu. Zaměstnanci uvedli, že jim bylo řečeno, že budou nakládat „humanitární pomoc“. Když se ocitli před bednami obsahujícími válečný materiál, rozhodli se příkaz nevykonat. Odborový svaz dělníky podpořil a odsoudil snahy vydávat dodávky zbraní za humanitární pomoc. Odbory také apelovaly na pracovníky řízení letového provozu letiště, aby okamžitě zastavili jakékoli podobné lety. A vyzvaly pracovníky, aby „i nadále odmítali nakládat zbraně a výbušniny, které rozdmýchávají válečnou spirálu“. Podobně také železničáři v Řecku odmítají přepravit obrněná vozidla USA a NATO k hranicím Ukrajiny. I v tomto případě se za pracující postavily místní odbory.

Jsem nesmírně ráda, že řečtí i italští pracující chápou, že cesta k míru nevede přes další zbrojení a nekonečné posílání zbraní a výbušnin do zóny konfliktu. Je to stejně absurdní, jako hasit oheň benzínem, ale to stále nikdo moc nechce slyšet.
Zde jsou mé články, které vyšly v uplynulém týdnu:
Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
KSČM