Vyjádření poslankyně M. Pěnčíkové (KSČM) k závěru NKÚ – peněžní prostředky určené na realizaci opatření nakládání s odpady

16. 5. 2017

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na způsob, jakým Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Státní fond životního prostředí (SFŽP) používaly v letech 2012 až 2016 peníze Evropské unie na zlepšení v oblasti nakládání s odpady. Kontroloři prověřili, jak MŽP rozdělovalo peníze na projekty, které měly zlepšit nakládání s odpady, a jakým způsobem MŽP sledovalo a vyhodnocovalo, jestli a jak se tohoto cíle podařilo dosáhnout.

Závěr NKÚ z této kontroly není pro stínovou ministryni životního prostředí Marii Pěnčíkovou (KSČM) žádným překvapením: MŽP bylo opakovaně upozorněno na to, že by mělo přehodnotit kritéria tak, aby mohly být projekty adekvátně vyhodnoceny, ale jak vidíme, stále to odkládá. Z jakého důvodu a proč s tím ministerstvo otálí je otázkou?“

Na podobu hodnoticích kritérií NKÚ upozornil už v kontrole z roku 2011. Vláda na základě výsledků této kontroly MŽP uložila, aby situaci napravilo a kritéria upravilo. To ale resort do konce kontroly neudělal.

Dotace na nakládání s odpady měly přispět k plnění cílů plánu odpadového hospodářství ČR – šlo například o snižování produkce odpadů, množství biologicky rozložitelného odpadu ukládaného na skládky či zvýšení podílu využití odpadů.

 „Co se týká čerpání evropských peněz, není to problém jen rezortu životního prostředí, ale je to problém celé vládní koalice. Čerpání finančních prostředků je opravdu ve velké prodlevě a zástupci KSČM pochybují, že se do konce programového období zvládnou finanční prostředky dočerpat. Proto budeme pana ministra Brabce opakovaně upozorňovat, že by měl svou práci zefektivnit a zaměřit svou pozornost směrem, který ministerstvo tlačí a nevěnovat se jen řešení vládní krize,“ uvedla Pěnčíková.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.