V. Filip k demisi vlády

4. 5. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na Pražském hradě požádá prezidenta Miloše Zemana o termín ve druhé polovině května, kdy chce prezidentovi formálně předat demisi.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip upozornil, že premiér politickou scénu dotlačil, patrně záměrně, do pasti. „Naše ústava žádá šedesátidenní lhůtu k vyhlášení voleb. To znamená, že nejbližší předčasné volby by bylo možno uspořádat na začátku července. Navíc je tu druhý limit: předčasné volby mohou být nejpozději 19. července, neboť ústava ČR říká, že předčasné volby se nemohou konat tři měsíce před řádným termínem voleb. A tento termín, 20. a 21. říjen, vyhlášený prezidentem, již vyšel ve sbírce zákonů. Všichni přitom víme, co by pro volební účast znamenaly volby uprostřed prázdnin a dovolených,“ vysvětlil Filip. Podle něj nejde o žádnou náhodu. „Premiér Sobotka si toto velmi dobře spočítal. Velmi dobře ví, do jaké pasti politickou scénu přivedl. Nelze to nazvat jinak než pomstou občanům České republiky,“ uvedl Filip a dodal, že by Bohuslav Sobotka měl zvážit své další působení v politice. A nejen on. „Každý odpovědný politik by si měl odpovědět na otázku, jestli jeho působení v politice ještě odpovídá zájmům jeho voličů,“ podotkl předseda ÚV KSČM.

Politici vládních stran vypsání předčasných voleb poté, co premiér podá demisi, včera jasně odmítali. Na dalším postupu se však neshodují. ČSSD považuje za nepřijatelné, aby ve vládě s jejím souhlasem dál působil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Velmi pravděpodobnou variantou rovněž je, že současný kabinet zůstane beze změn u kormidla až do voleb, a to v demisi. Ve hře je stále také prezidentská či úřednická vláda.

Vojtěch Filip ji jako příliš pravděpodobnou nevidí, její případnou podporu ze strany KSČM ale nevyloučil. „Nedovedu si představit, že by prezident Zeman našel v tuto chvíli vhodnou osobu, která by byla ochotna na půl roku převzít vládní odpovědnost – v krizi, do níž nás současná vláda přivedla. Pokud by našel, KSČM by trvala na tom, aby to byla vláda nepolitická,“ řekl Filip.

Pro další vývoj bude důležitý postoj prezidenta Miloše Zemana. Ten zatím stále zůstává v pozadí dění. Včera se sešel na Hradě se šéfem ANO Andrejem Babišem. Babiš po schůzce uvedl, že prezident pravděpodobně přijme Sobotkovu demisi.

Vojtěcha Filipa vládní krize nepřekvapila. Překvapilo ho však, jak ji současný premiér svým postupem zesílil. „Celý problém této vlády začal již v roce 2013 při jejím sestavování. Tato koalice přeci nebyla programová. Sociální demokracie podepsala koaliční smlouvu s dvěma pravicovými stranami a rezignovala na svůj program. Těch pár společných programových bodů bylo vyčerpáno poměrně rychle a nutně začaly spory. Brzy navíc získaly osobní rozměr. Již na počátku ledna bylo zřejmé, že spolu premiér a ministr Babiš nejsou schopni komunikovat. Upozorňovali jsme na nebezpečí, že se tento spor přenese do společnosti a poškodí ji. Navrhli jsme předčasné volby, ale marně. Výsledkem je nebezpečný a nenormální krok premiéra Sobotky, který ohlásil bez jakýchkoli konzultací s kýmkoli demisi a uvrhl zemi do politické krize. Čím delší bude toto období, tím hůř pro občany České republiky,“ řekl Filip.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.