Daily Mail: Moskva vysvětlila Londýnu, čím skončí jeho první úder

27. 4. 2017

Jestli Spojené království zaútočí na jadernou velmoc, „bude doslova smeteno z povrchu zemského odvetným úderem“.

Ruský senátor Franc Klincevič tak tvrdě reagoval na prohlášení britského ministra obrany na právo prvního úderu, píše Daily Mail.

V Moskvě dalí „tvrdou odpověď“ na prohlášení Londýna o připravenosti použít jaderné zbraně jako první, píše Daily Mail. Podle deníku ruský senátor Franc Klincevič varoval, že Británie riskuje, že bude zcela zničena protiútokem, pokud „vstoupí do jaderného konfliktu s Vladimirem Putinem“.

Británie vyhlásila své právo na první úder – jaderný!

Tak podle publikace reagoval plukovník letectva ve výslužbě na prohlášení mnistra obrany Spojeného království Michaela Fallona. Ten totiž řekl: „Dali jsme velmi jasně najevo, že v extrémní situaci není možné vyloučit první jaderný úder.“
 
Fallonova věta zazněla v rámci volebního sporu s vůdcem labouristů Jeremy Corbynem o strategických silách království. Ale vysoce postavený ruský úředník zdůraznil, že v nejlepším případě je prohlášení britského ministra „nechutné“ a připomíná „prvek psychologické války“.
 
Podle Klinceviče, vyvstává otázka: Proti komu chce Londýn použít tyto zbraně? V případě, že je Velká Británie připravena zaútočit na jadernou velmoc, tak vzhledem k tomu, že „nezabírá příliš velké území, bude doslova vymazán z povrchu zemského odvetným úderem,“ zdůrazňuje senátor.
 
„Pokud mluvíme o nejaderné zemi, se zdá, že Angličanům nedají spát vavříny Spojených států, které shodily atomové bomby na bezbranou Hirošimu a Nagasaki,“ poznamenal Klincevič. „Ale tyto časy jsou pryč, stejně jako doby bývalé velikosti britského impéria."

Vojenský analytik Konstantin Sivkov dodává: „Připravenost Velké Británie provést jaderný úder za těch „nejextrémnějších podmínek“ znamená jednu věc - že je připravena to udělat za jakýchkoliv podmínek, na rozdíl od Ruska.“
 
Podle odborníka vypadají motivy Londýna velmi vágně, což mohou využít „vojenští dobrodruzi“ - a provést první jaderný úder. „Pokud ano, pak je svět na pokraji jaderné války,“ dodal Sivkov.

Autor: 
kou
Zdroj: 
prvnizpravy.cz, dailymail.co.uk

Články

.