M. Vostrá: Zbytečně ztracený čas

25. 4. 2017

I dobrý nápad může skončit ostudou. Jinak se totiž nedá komentovat vyřizování tzv. kotlíkových dotací ve Středočeském kraji. Před úřadem se vytvořila nekonečná fronta občanů a někteří lidé si z této dobře míněné aktivity ministerstva životního prostředí udělali vlastní kšeft. Žadatelé strávili před úřadem několik hodin a ke své hrůze zjistili, že se vytvářely jakési pseudo pořadníky a místa ve frontě na dotaci se prodávala.

Je samozřejmé, že na všechny čekající se nedostalo. Škoda, že si vedení kraje v čele s hejtmankou nevzalo příklad z Plzeňského či Královéhradeckého kraje. V nich úředníci rozhodli, že žádosti o kotlíkové dotace budou přijímat elektronicky. Ušetří čas nejen sobě, ale především občanům.

Pozdní lítost, kterou nyní projevuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, je tak trochu pláč nad rozlitým mlékem. Dotace se totiž neposkytovaly v naší republice poprvé a její stranický kolega z ministerstva životního prostředí by jí zajisté rád poradil. Bylo naprosto zbytečné, že někteří žadatelé strávili až dvě noci v této několik set lidí čítající frontě a bezmocně sledovali kupčení s pořadím. Některé kraje, které dotace poskytovaly, byly natolik vstřícné k občanům, kteří také stáli v noci ve frontě, že jim daly alespoň horký čaj.

Vzhledem k tomu, že ve středních Čechách byl zájem o dotace i v předchozích kolech, dalo se předpokládat, že i tentokrát bude veliký. Nezaspala jen hejtmanka, ale i příslušní úředníci, kteří si až následně sypou popel na hlavu. A tak doufejme, že si v krajských volbách podivně slepená koalice dá příště pozor, aby takto nedůstojné přijímání žádostí již nikdo nemusel zažít.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM

Články

.