Labour může tyhle volby vyhrát – jestli se všichni spojíme k boji

24. 4. 2017

Nejnovější dějiny ukazují, že radikální hnutí mohou zvítězit, i když na první pohled nemají šanci, a pokrokáři a straníci všeho druhu mohou Corbynově Labour Party přinést vítězství.   

Od 18. dubna, kdy Theresa Mayová vyhlásila všeobecné volby, přidaly se k Labour Party tisíce lidí (přes 2 500 podle Corbynova Twitteru; pozn. překl.), nejen proto, že jsou znechuceni tím, co Toryové dělají naší společnosti, ale i proto, že vědí, že tyhle volby jsou jedinečnou příležitostí. Pro mnohé z nás poprvé máme Labour party, která se zavázala skončit s úsporností a provést strukturální změnu, nutnou k zásadnímu přerozdělení bohatství a moci v Británii.

Tato politika je neobyčejně populární. Přesto je před námi stále obrovská výzva, před níž si nemůžeme dovolit selhat. Ti, kdo deklarují jako předem hotovou věc značnou toryovskou většinu, zcela jasně nesledovali události posledních dvou let dostatečně zblízka. Donald Trump je prezidentem Spojených států, Británie odhlasovala odchod z EU a Leicester City vyhrál první ligu. Na druhém břehu Kanálu Jean Luc Mélenchon, který vede lidové hnutí La France Insoumise  (Nezkrocená Francie), se může dostat do druhého kola francouzských prezidentských voleb. Přitom před měsícem měl v průzkumech 10 %. Žijeme v období, definovaném volebními zvraty a neschopností expertů předpovídat.

Neměli bychom podceňovat moc radikálních hnutí  uspět i když nemají šanci a dosáhnout průlomu zvenčí- a Corbynova Labour party je přesně ten případ. Stejně bychom neměli podceňovat úroveň hněvu v systému, v němž 16 milionů lidí nemá v bance ani 100 £, zatímco ti nejbohatší a nadnárodní společnosti mají uvedeno 70 mld. £ jako daňové úlevy pro příštích několik let.

S masovou kampaní lze labouristickou alternativu přednést voličům v každé části země a učinit z těchto voleb nejprostší rozhodnutí, před jakým kdy voliči stáli: chceme Británii, jež usiluje o miliony nebo o milionáře?

Podnět přinesly některé technologie, jež mohou pomoci dát této kampani sílu. Naše telefonní agitační webová stránka dovoluje aktivistům volat našim stoupencům z pohodlí domova, aby je informovali o místních akcích kampaně. Naše společná stránka (https://www.theguardian.com/politics/momentum na stránkách britského deníku The Guardian; pozn. překl.) umožnila stovkám aktivistů cestovat společně na kampaň v nedávných doplňovacích volbách, aby tak pomohli Labour zaklepat během jediného dne na všechny dveře ve městě Stoke (250 000 obyv.). Stejně tak vedli kampaň od domu k domu pro Labour i jinde. Aktivisté hnutí Momentum jsou organizovaní ve svých komunitách v mnohem větším rozsahu a poskytují solidaritu těm, kteří čelí následkům vandalismu Toryů. Od podpory potravinových bank k pomoci při zakládání družstevních záložen a poradenství v bydlení, tito aktivisté pomáhají vyplnit prázdnotu, vytvořenou škrty konzervativců a prohlubovat základnu Labour party v komunitách po celé zemi.

Než jsem začala pracovat pro Momentum, byla jsem učitelkou na základní škole. Pomáhala jsem udržovat ve skladu zásoby ovoce a cereálních tyčinek pro děti, které přicházely denně hladové- nespravedlnost, jež by skončila zavedením školní stravy zdarma, jak má Labour v politickém programu. (viz https://www.theguardian.com/education/2017/apr/06/what-does-labour-school-meals-policy-mean-for-families-teachers-and-politicians . Kdo bude mít jako první odvahu tohle okopírovat? Pozn. překl.) Tak tomu bylo v roce 2014, předtím, než prošlo nejhorší seškrtání různých dávek. Nedokážu si představit, jaký by byl stav britských škol v roce 2022, po dalších pěti letech vlády  Toryů a toryovského Brexitu, jenž hrozí další privatizací našich veřejných služeb, deregulacemi naší ekonomiky a přeměně Británie na daňový ráj s jedním procentem.

Všichni máme povinnost zajistit, že se tahle Antiutopie (opak Utopie Thomase Mora; pozn. překl.) nestane naší realitou. Momentum využije inovačních technologií a sítí stovek aktivistů napříč zemí k mobilizaci členské základny Labour, budování kampaní zdola a získávání těch, kteří už dlouho pociťují, že je politická reprezentace ponechává odstrčené do pozadí.

Nikdy jsme neřekli, že to bude snadné, jakkoli se dynamická energie a Corbynův přístup od základů jeví vzrušující a transformativní. Řekli jsme, že je nutno nabrat kurs pryč od přístupu, jenž podporoval kolaps levicových stran rozvinutého světa. Labour může zvítězit, ale musíme se k boji spojit všichni. Jestli pokrokáři a všichni členové Labour Party nastoupí do kampaně za Labour, můžeme zvolit nejpokrokovější, nejúčinnější vládu v dějinách země.

Autor: 
Emma Reesová, The Guardian (V. Brit.), 19. 4. 2017

Články

.