S. Marková: Očkování jednoznačně zachraňuje životy

11. 4. 2017

Jeden z regionů naší republiky zasáhla nejhorší epidemie spalniček za posledních dvacet let a odborníci se obávají, že se situace bude ještě zhoršovat vzhledem k tomu, že se tato epidemie šíří Evropou. Zatímco Amerika v roce 2016 eliminovala spalničky na svém území díky dvacetiletému úsilí, včetně plošného očkování, Evropa v posledních dvou letech nahlásila 2 266 nakažených. Nejvíce v Itálii 647 případů a ve Velké Británii 475. V Rumunsku z 554 nakažených dokonce již 17 lidí zemřelo! I když běžně v ČR ročně onemocní touto nemocí jen kolem dvaceti lidí, nyní je hlášeno jen v Moravskoslezském kraji již téměř 40 případů a dokonce byla uzavřena vítkovická porodnice. Z toho je část dětí, které ještě nemohly být kvůli nízkému věku očkovány, a měla je chránit tzv. kolektivní imunita. Spalničky jsou nemocí, před kterou jednoznačně chrání 95 proočkovanost populace. Bohužel i v České republice dochází v posledních letech ke zpochybňování povinnosti očkování proti infekčním chorobám, což spolu s nárůstem cestování, popřípadě s vysokým počtem migrantů v Evropě vede k návratu nebezpečných infekčních nemocí. 

Je nesporné, že očkování je desítkami let ověřený nástroj prevence infekcí a patří mezi nejvýznamnější objevy medicíny. V České republice očkování ročně zabrání více než 150 tisícům onemocnění a přes 500 úmrtí. Vakcíny se tak paradoxně staly obětí své účinnosti, protože se díky nim stalo mnoho infekčních chorob neexistujícím nebo vzácným problémem. Na druhou stranu Světová zdravotnická organizace vylučuje, že by vakcíny způsobovaly autismus a rovněž nebyl prokázán vliv očkování jako příčina astma, alergie či neurologických poruch, jak často uvádějí odpůrci očkování nejen u nás.

Tváří v tvář smrtelnému nebezpečí je třeba obnovit narušenou důvěru veřejnosti v očkování, i když 80 procent české populace s povinným očkováním souhlasí. Je jasné, že žádná léčivá látka, včetně vakcín, není stoprocentně bezpečná, ale výskyt závažných nežádoucích účinků je ve srovnání s přínosem očkování zanedbatelný.

KSČM podporuje zachování dostatečné proočkovanosti a také právo každého dítěte na očkování, které je součástí Českou republikou ratifikované úmluvy o právech dítěte na nejvyšší úroveň zdravotní péče.

Autor: 
Soňa Marková, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně zdravotnictví KSČM
Zdroj: 
Soňa Marková, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně zdravotnictví KSČM

Články

.