Návrh o bezpečnostních agenturách má trhliny

23. 3. 2017

Návrh zákona o podmínkách pro činnost soukromých bezpečnostních agentur nepovede k omezení šedé a černé ekonomiky z tohoto odvětví. Norma také prý obsahuje nejasnosti kolem udělování licencí, kdy žadatele mají schvalovat i tajné služby.

Uvedla to Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR s tím, že zavedení licencí v oboru ale vítá. Vládní novela, kterou čeká ve sněmovně druhé čtení, totiž předpokládá, že pro provozování soukromých bezpečnostních agentur budou nutné licence. Podle předlohy je bude vydávat ministerstvo vnitra po prověření žadatele a se souhlasem tajných služeb. Mají být platné nejvýše deset let a žadatelé za ně budou platit.

„Zákon o bezpečnostních službách je určitě potřebný, protože dříve se řídily bezpečnostní služby pouze podle živnostenského zákona, dát tomu vlastní zákon je určitě dobře, uvedl stínový ministr vnitra KSČM Zdeněk Maršíček. Unie ale upozorňuje na situaci, kdy subjekt má bezpečnostní službu pro vlastní potřebu a není držitelem zbrojního oprávnění skupiny G. Podle Maršíčka by zde mohl vyvstat problém. Především v tom ohledu, že by stát ztratil nad podobnými subjekty přehled.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.