G. Hubáčková: Dobrý nápad

8. 3. 2017

Děti mají různé chutě. Samozřejmě mezi ty nejoblíbenější pamlsky patří čokoláda, různé oplatky atd. Je však také třeba, aby jedly ovoce a zeleninu. Podle Světové zdravotnické organizace by měly děti denně zkonzumovat 400 g ovoce a zeleniny. Proto se i u nás vrací podpora, aby ve školách dostávaly nejen ovoce a zeleninu, ale i mléko zdarma. Určitě to uvítají nejen zdravotníci, ale i rodiče. Předkladatelem tohoto záměru je ministerstvo zemědělství.

Zeleninu a ovoce, které jsou dotovány už osmým rokem, děti v nižších ročnících spolu s mlékem dostávají. Současný program, který se klube na svět, by měl umožnit, aby několikrát měsíčně dostávali ovoce a zeleninu také žáci druhého stupně základních škol. Evropská unie počítá pro rok 2017 – 2018 s podporou na následujících šest let. Do škol by se měly dostávat především produkty ekologického zemědělství, mělo by jít o velmi kvalitní potraviny bez umělých přídatných látek.

Děti z ovoce nejčastěji dostávají jablka, hrušky nebo mandarinky a podle průzkumů mezi nimi mají nejraději ovocné nebo zeleninové šťávy. Mohou si dát také ochucené či neochucené mléko, smetanový krém či čerstvé sýry. K dosažení jsou také ovocné protlaky a balené šťávy, které však nesmí obsahovat konzervanty.

Uvidíme, zdali se tímto projektem podaří přesvědčit děti k tomu, aby častěji sahaly po ovoci a zelenině nežli po sladkostech. Všichni si uvědomujeme, že výsledek nemusí být stoprocentní, ale za pokus to zajisté stojí.

Autor: 
Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.