Povinná maturita z matematiky

21. 2. 2017

Zatímco na gymnáziích a lyceích se bude podle schváleného nařízení vlády povinně maturovat z matematiky od roku 2021, na drtivé většině středních odborných škol to bude o rok později. Vláda včera schválila, že stranou zůstanou jen zdravotnické, sociální a umělecké obory.

„První maturantské ověřování v těchto oborech proběhne na jaře 2022, pouhopouhý rok po gymnáziích a lyceích, a já si myslím, že tak je to fér,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Roční rozdíl je podle ní nutný kvůli tomu, že je potřeba ještě obsahově dopracovat rámcové vzdělávací programy.

Ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) se vládní rozhodnutí nelíbí, uvedl, že prošlo o jediný hlas. „Schválený návrh je nekoncepční, nesprávný a úroveň středního odborného školství nezvýší,“ tvrdí. Valachová trvá na tom, že vynětí zemědělských oborů by nedávalo smysl. „Představte si, že například agropodnikání jako zemědělský obor by maturitu z matematiky nemělo, a naopak ekonomika jako ekonomický obor by měla,“ řekla Valachová během jednání kabinetu. Jurečka kontroval, že schválený výčet oborů poškodí odborné obory. „Střední odborné školy nemají takovou dotaci hodin, jako mají např. gymnázia, přesto po nich budeme chtít stejnou úroveň zkoušky,“ uvedl. Navýšení dotace by podle něj šlo na úkor odborných předmětů.

„My s rozhodnutím vlády problémy nemáme. Osobně mám pouze obavu, aby studenti jednotlivých odborných škol stačili probrat látku, kterou mají danou obory, a aby maturita z matematiky byla kvalitně připravena. Abychom nedostali do potíží studenty jednotlivých odborných škol,“ zdůraznila stínová mluvčí KSČM pro školství, poslankyně Gabriela Hubáčková.

Gymnázia vyhrožují Ústavním soudem

Gymnázia však trvají na tom, aby povinná maturita z matematiky začala na všech typech škol najednou. Roční odstup pro spuštění této zkoušky na odborných školách považují za nepřijatelný. Řekla to předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Senátor Jiří Růžička (TOP 09), dlouholetý ředitel Gymnázia Jana Keplera, bude chtít jednotný termín prosadit do novely školského zákona, kterou bude projednávat Senát. Pokud by neuspěl, následovala by ústavní stížnost, řekla Schejbalová. „Co na to říci? Mohu dodat jen to, že my v této chvíli podporujeme názor paní ministryně,“ prohlásila Hubáčková. Valachová odmítá, že by rozhodnutí vlády mohlo být protiústavní. „Myslím, že ústavní stížnost má zcela nulovou šanci na úspěch,“ míní Valachová. „Státní maturity jsou nastavené jako jednotné, tak by jednotné měly být,“ řekla Schejbalová. „Nám jde o jediné, aby odborné školy stihly probrat dané učivo včas a jejich studenti měli stejné možnosti a stejný základ jako gymnazisté,“ dodala Hubáčková.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.