Odvolání ministra Mládka

21. 2. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolá ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) z vlády. Nelíbí se mu prý, jak Mládek řeší problematiku cen mobilních dat.

Sobotka návrh na Mládkovo odvolání předloží ve čtvrtek prezidentovi Miloši Zemanovi, kterému také jako prvnímu sdělí jméno Mládkova nástupce. Dlouhodobě se spekuluje, že by Sobotka v úřadu rád viděl státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu (ČSSD).

Mládek čelil v posledních dnech kritice kvůli vyjadřování v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona.  „Usiluji o to, aby se snížila cena mobilních dat, ze strany ministerstva se mi nedostávalo dostatečné podpory. Ministerstvo bohužel v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost,“ vysvětlil včera Sobotka své rozhodnutí. „Mládek odvedl hodně práce, pokud jde o podporu investic či exportu, nicméně v poslední době jsem nebyl jako předseda vlády spokojen s tím, jak MPO pracuje,“ dodal premiér.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip vnímá odvolání Mládka spíš negativně, premiér měl podle něj odvolat z kabinetu spíš ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) nebo kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). „Odvolává jen ministry za ČSSD a nemá sílu odvolat ty, kteří by měli být, protože neplní své úkoly. Mládek je jeden z lepších ministrů této vlády,“ řekl Filip.

Také stínový ministr průmyslu KSČM Pavel Hojda je z odvolání ministra Mládka v rozpacích. „Na jednu stranu to chápu. Mládkova vyjádření z minulých dnů pobouřila veřejnost. Také jeho náměstek se vyjadřoval velmi nevhodně. Bohužel ministr Mládek nedokázal vysvětlit, že jeho postoj k mobilním datům má racionální jádro,“ uvedl Hojda. „Na druhou stranu si myslím, že Jan Mládek nebyl špatným ministrem a řešil to, co republika potřebovala.“

Diskuse kolem operátorů začaly, když Mládek do zákona o elektronických komunikacích chtěl prosadit paragraf, který by spotřebitelům znemožnil vyjednat si u operátora individuální tarif. Vzápětí Mládek sklidil kritiku za prohlášení, že roaming je elitářská záležitost pro pět procent lidí. Mládkův náměstek Lubomír Bokštefl přilil olej do ohně, když lidem vzkázal, že pokud chtějí ceny za mobilní služby, jako mají v Polsku, ať tam odejdou. Zajímavé je, že premiér ještě v pátek v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že Mládka kvůli sporným výrokům odvolávat nebude. Přes víkend však prudce otočil.

Vyjadřovat se k pravděpodobnému nástupci Tomáši Prouzovi podle Hojdy nemá valný smysl. „Je to napůl úředník a za půl roku stejně nic nezmění,“ uvedl Hojda.

Sám Mládek včera odmítl, že by selhal v záležitosti cen mobilních dat. Odvolán prý byl proto, že se předseda vlády „řídí radami svých poradců pro public relations“, a protože v poslední době čelil „mediální kampani, kterou řídil ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš“.

Mládek je třetím ministrem ČSSD, který za posledních několik měsíců končí ve funkci.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.