KSČM nevzdá boj o byty v Písnici a Vršovicích

20. 2. 2017

„Za klub KSČM vyjadřuji ostrý nesouhlas s tímto narychlo realizovaným, ekonomicky neprůhledným a sociálně necitlivým prodejem bytů ČEZ, který považuji za hazardování s osudy zhruba tří tisíc lidí na sídlišti Písnice a ve Vršovicích,“ uvedla na čtvrteční tiskové konferenci předsedkyně klubu pražských zastupitelů KSČM Marta Semelová. Setkání s novináři se zúčastnili i nájemníci z Písnice a Vršovic.

Semelová stručně připomněla historii: Sídliště Písnice bylo postaveno v 80. letech jako podnikové byty s tím, že nájemníci po určité době odpracované u zaměstnavatele (většinou energetických podniků) a po splacení bytů formou nájemného, je získají do svého vlastnictví. To se nestalo, naopak v 90. letech byly byty i se souvisejícími pozemky převedeny do vlastnictví ČEZ s tím, že stát zůstal majoritním vlastníkem. V roce 2003 nabídla firma byty nájemníkům, kteří, aby vyhověli urychlenému řízení, prodávali pod cenou chaty a auta a brali si nevýhodné úvěry. „Byty jsme i renovovali. Když píšou v novinách, že ČEZ se choval jako dobrý hospodář, musíme se smát. Dobří hospodáři jsme byli po celou dobu my. Shnilá bytová jádra, pokud v hnilobě nechcete žít, si musíte opravit na vlastní náklady,“ uvedla místní obyvatelka Magdalena Vlková.

Vzápětí ČEZ hodil občany a celé rodiny přes palubu a od prodeje couvnul. Ti pak přišli o značné majetky a peníze. „V loňském roce vše začalo znovu. Podmínky narychlo spuštěné privatizace nastavil ČEZ tak, že nájemníci byli z možnosti koupit si své byty prakticky vyloučeni. Logicky se začali bránit,“ řekla Semelová. Utvořili iniciativu Moje Písnice, scházeli se na demonstracích, posílali dopisy na všechny možné strany, žádali pomoc od státu, který je většinovým vlastníkem, i od města.

„S místními občany jsem o jejich situaci mnohokrát mluvila na demonstracích, které pořádali. Opakovaně jsem v této záležitosti interpelovala předsedu vlády, ministra financí i radní na pražském magistrátu, kde jsem, mimo jiné, navrhovala, aby byty koupilo hlavní město,“ uvedla Semelová. Nikdo ale nepomohl, nezasáhl. „Paní Semelová jako jediný politik od počátku až do konce stojí za námi, vystupuje na demonstracích, interpeluje za nás, velmi si toho vážíme. Ostatní politici, včetně pana premiéra, projevují nezájem,“ řekla Vlková. Její slova potvrdil i místní občan Jaroslav Setnička. Situací nájemníků se zabývala i předsedkyně Kontrolního výboru Zastupitelstva městské části Praha 10 Jana Čunátová (KSČM). „Obrátila jsem se na koho jsem jen mohla. Dál budeme dělat, co bude třeba,“ řekla.

„Výsledek je známý. Pozemky a byty, v nichž bydlí víc jak tři tisíce občanů, získal finančník Pavol Krúpa, nejistota a obavy písnických trvají dál,“ uvedla Semelová. Vlková doplnila, že Pavol Krúpa zatím není novým vlastníkem, je vítězem výběrového řízení, vůči němuž se snesly i námitky. „Máme rozpracováno několik cest, jak dál, proběhla i schůzka na Pražském hradě, která bude mít pokračování,“ řekla Vlková. O zvolené cestě bude včas informovat, nájemníci dávají přednost jednání, jsou však připraveni pokračovat i v „nátlakových“ akcích, pokud politici jejich volání o pomoc nevyslyší. Politici by podle Vlkové měli zapomenout na spory a v zájmu lidí a zdravého rozumu se spojit. V tom jí dala za pravdu i Semelová. Odstrašující případ je podle obou případ bytů OKD.

Autor: 
Marta Semelová, předsedkyně klubu KSČM v ZHMP

Články

.