J. Nekl: Postupujme podle zákona

13. 2. 2017

O víkendu jsem zaslechl zprávu, která může být notně zkreslená, ale jak se říká, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Prý ministerstvo životního prostředí otevřelo internetovou schránku, na kterou mohou občané hlásit, že z komínu od souseda jde divný kouř. Ministerstvo je však pouze hostitelem aktivity Čisté nebe.

Aby mi bylo rozuměno. Jsem zásadně pro, aby ovzduší, které dýcháme všichni, bylo chráněno od nezodpovědných paličů čehokoliv ve svých domácích topeništích. Vždyť 30 % znečištění polétavým prachem způsobující smog je právě z domácích topenišť. A jak je známo, polétavé částice s dalšími sloučeninami = vážné ohrožení zdraví. Proto kontrola ano. Ale férově. Když se mi nelíbí barva kouře a zápach, který dusí, a soused na mé upozornění nereaguje, je jediná cesta: jít veřejně a neanonymně na obecní úřad a tam požádat o pomoc. Cesty k nápravě dnes řeší zákon. Ale hlásit prostřednictvím internetu? Mnozí naši spoluobčané, a je to zakódováno možná od Rakouska - Uherska, mají v rámci závisti velké nutkání udávat. I kdyby to pravda nebyla. Už se těším, až někdo nafotí komín na rodinném domě někde v uhelné pánvi na druhé straně našich hranic a fotomontáží ho přilepí na náš dům v Přerově. Přece nezáleží na tom, že již minimálně 40 let topíme a vyrábíme teplou vodu v plynovém kotli. Všichni to uvidí, co jsme to za lidi a úřady budou asi šetřit.

Pokud je pravda, co se říkalo ve zprávách soukromé televize, pak se ptám: nepoučili se úředníci s udavačským portálem Ministerstva financí po rozjezdu EET? Do jaké kazajky chce současná vláda prostřednictvím svých státních orgánů sevřít ty poctivé a dává šanci těm závistivým udavačům???

Autor: 
Josef Nekl, poslanec PSP ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.