Správným směrem, ale nesystémově

31. 1. 2017

Vláda včera udělala dvě důležitá rozhodnutí v oblasti zdravotnictví – o navýšení peněz odváděných za státní pojištěnce a o snížení limitů u doplatků na léky. Podle KSČM však nejde o řešení systémová. Jsou to spíše předvolební gesta.

Vláda chce v příštích třech letech přidat na státní pojištěnce 3,5 miliardy ročně. V příštím roce zvýšení zajistí nařízení vlády. Letos stát přispívá pojišťovnám měsíčně na osobu 920 korun, od příštího roku, díky nařízení, příspěvek vzroste o 49 korun. Novela, kterou budou posuzovat poslanci a senátoři, pak navrhuje pro rok 2019 navýšení na 1018 korun a pro rok 2020 na 1067 korun.

Stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM) si povšimla, že vláda podle všeho vzdala snahu zavést pravidelnou zákonnou valorizaci. „Rozhodnutí kabinetu vítáme. Stát se doposud choval ke státním pojištěncům dosti macešsky. Nicméně, není to řešení systémové. Stále se domnívám, že správnější by bylo prosadit do zákona pravidelnou valorizaci, která by byla nezávislá na vůli vlády či sněmovny. Pak by příjmy pojišťoven byly skutečně předvídatelné a celý rezort zdravotnictví by to zestabilizovalo,“ řekla Marková.

Původně ministerstvo zdravotnictví navrhovalo navýšit platby v příštích třech letech o 4,3 miliardy, 3,6 miliardy a 3,8 miliardy. Částka 3,5 miliardy ročně je kompromis, na němž se dohodli ministři financí a zdravotnictví.

Důležitou schválenou normou je též novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, podle níž by důchodci a děti měli mít nižší limity pro doplatky za léky. Pokud novela vejde v platnost, roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let se sníží z 2500 na 1000 korun, u důchodců od sedmdesáti let dokonce na 500 korun. Při překročení tohoto limitu pojišťovny vrací pojištěncům peníze, které za léky zaplatí navíc.

I v tomto případě Marková se základním směřováním návrhu souhlasí, ale má pochybnosti o promyšlenosti novely a její motivaci. „Je to krok správným směrem. Důchodci a děti jsou kategorie občanů, kterým je třeba pomoct. Na druhou stranu – těch kategorií je mnohem víc. I mezi lidmi v produktivním věku je mnoho těch, kteří jsou v sociálních problémech a potřebovali by ochránit nižším limitem. Na ně vláda zapomněla. Navíc i na důchodce a děti si vzpomněla až ve volebním roce,“ upozornila Marková, která nicméně ujistila, že komunisté návrh ve sněmovně samozřejmě podpoří, neboť každé zlepšení podmínek života pro seniory je důležité, jakkoli je malé a vláda s ním přichází jako s předvolebním gestem.

Novela snižující limit pro doplatky za léky by měla platit od ledna příštího roku. Na státní rozpočet nebude mít dopad, ale na rozpočty zdravotních pojišťoven. Ty podle propočtů ministerstva vydají ročně asi o 440 milionů korun více než v současnosti. Největší dopady - asi 295 milionů korun - se očekávají u Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je největší a má mezi pojištěnci i více lidí vyššího věku.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.