Je klíčem Libye?

31. 1. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má na únorovém neformálním summitu EU na Maltě podpořit posílení spolupráce se severoafrickými státy, zejména Libyí. Takový mandát Sobotkovi včera dala vláda.

„Česká republika plně podporuje prohlubování spolupráce se zeměmi na severoafrickém pobřeží. Klíčové jsou zejména konkrétní aktivity v Libyi,“ uvedl úřad vlády v tiskové zprávě.

Také šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová minulý týden oznámila, že Evropská komise lídry na maltském summitu vyzve, aby výrazně podpořili libyjskou pobřežní stráž tak, aby zvládala dění ve vlastních pobřežních vodách. EU by podle návrhu Komise měla přispět také k ochraně jižní hranice země. Právě tudy totiž z Čadu a Nigeru migranti do Libye přicházejí.

Stínová ministryně zahraničí KSČM Kateřina Konečná stanovisko vlády i komisařky Mogheriniové chápe, má ale i své pochybnosti. „Paní Mogheriniová nám slibuje vyřešení situace v Libyi už rok a půl. Za celou tu dobu nám přitom nebyla schopná říct, s kým a na jakém základě v Libyi vlastně jedná,“ poznamenala Konečná. „Nicméně bylo by jistě přínosem, kdyby Libye konečně zase byla schopna ochránit své hranice. Ale je to jen jeden z dílků složité skládačky. Stejně tak nesmíme zapomenout na situaci v Turecku či v Sýrii. A všímat si také napětí v Africe, kde se nyní rozpadá hned několik vlád, a to může za půl roku či za rok přinést další migrační vlnu,“ upozornila Konečná.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.