Všechny přesčasy budou proplácené

31. 1. 2017

Policisté a příslušníci dalších bezpečnostních sborů už zřejmě nebudou muset sloužit ročně 150 hodin přesčasů bez nároku na náhradní volno či odměnu, s výjimkou zákonem vyhlášených krizových stavů.

Návrh změny zákona včera schválila vláda. Pokud členové bezpečnostních sborů budou muset dělat mimořádné přesčasy, které budou nově proplácené, tak se předpokládají roční výdaje ze státní pokladny zhruba 210 milionů korun.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček proplácení přesčasů policistům samozřejmě podporuje, nicméně podrobně si ještě před projednáním ve sněmovně vládní návrh prostuduje, zda v něm není skrytý zádrhel. „V žádném případě bych nepodporoval proplácení přesčasů za cenu přidání hodin pracovní doby,“ upozornil Ondráček.

Kromě stěžejní části týkající se proplácení či služebního volna za přesčasy obsahuje novela další změny, které mají vyřešit problémy vyplývající z praxe po zavedení zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Jde třeba o možnost zrychleného služebního postupu pro středoškolsky vzdělané příslušníky, měli by dostat stejně jako jejich vysokoškolsky vzdělaní kolegové šanci přihlásit se do výběrového řízení na obsazení volného služebního místa, pro které je stanovena služební hodnost až o dva stupně vyšší.

Nováčci u bezpečnostních sborů by nově měli být přijímáni na zkušební dobu. V současnosti je totiž podle předkladatelů velmi obtížné propustit nově přijatého příslušníka, u kterého se během prvních měsíců služebního poměru ukáže, že nemá potřebné předpoklady.

Důležité je i zavedení náborových příspěvků, které by se měly pohybovat od 30 000 do 150 000 korun. Zákon by mohl platit od 1. ledna 2018.

Novela se kromě policie týká hasičů, celníků, vězeňské služby, Generální inspekce bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.