Se změnou odvodů vláda nesouhlasí

10. 1. 2017

Návrh opozičních TOP 09 a STAN, aby se při práci na částečný úvazek počítal zdravotní odvod ze skutečného výdělku, jde do sněmovny s negativním stanoviskem vlády. Systém veřejného zdravotního pojištění by touto změnou, podle ministrů, přišel téměř o miliardu korun ročně.

Norma by, podle autorů, přispěla k rozšíření částečných úvazků, víc by je využívaly matky malých dětí nebo lidé, kteří se starají o stárnoucí příbuzné. Podle vládní legislativy se ale české zdravotnictví stále potýká s dopady nedávné finanční krize a je dlouhodobě podfinancované, proto snížení odvodů nedoporučila.

Předkladatelé tvrdí, že minimální vyměřovací základ demotivuje zaměstnance i zaměstnavatele k uzavírání pracovních poměrů na zkrácený úvazek. Vede podle nich taky k obcházení povinnosti hradit doplatek do minimálního vyměřovacího základu prostřednictvím sjednávání dohod o provedení práce.

Stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková zdůraznila, že KSČM podporuje všechna opatření vedoucí k rozšíření částečných úvazků pro rodiče s dětmi, na druhou stranu ale není podle ní možné snižovat odvody do systému veřejného zdravotního pojištění. „Tyto kroky musí být provázané, to znamená, že pokud by mělo dojít ke snižování odvodů, tak je třeba jasně stanovit pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce a také další příjmy do systému zdravotního pojištění, které v důsledku rozvoje medicíny potřebuje stále více prostředků,“ řekla Marková. Navrhovanou změnu lze podle ní podpořit jenom v případě, když by byla provázána s dalšími systémovými kroky, které by nesnížily příjmy do systému veřejného zdravotního pojištění. „Bez těchto kroků by se vytvářela potřeba zvyšovat spoluúčast pacientů a to KSČM nemůže podpořit,“ dodala Marková.

Vládní legislativci navíc předkladatelům vytkli několik faktických omylů ve zdůvodnění předlohy a poukázali na to, že by založila nepřípustnou nerovnost mezi skupinami plátců pojištění. Novela by zrušila minimální vyměřovací základ jen u zaměstnanců, ponechala by jej ale u osob samostatně výdělečně činných i u lidí bez zdanitelných příjmů. Minimální záloha zaměstnanců letos činí 1485 korun, v souvislosti s růstem minimální mzdy se meziročně zvýšila o 148 korun.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.