Postih extremismu je možný i bez novely

10. 1. 2017

Za předčasný a odborně neprojednaný označila vláda návrh poslanců opoziční Svobody a přímé demokracie (SPD), aby byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace samotného hnutí.

Poslanci SPD v čele s Tomiem Okamurou reagovali předložením návrhu na případ bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky, kterého soud zatím nepravomocně zprostil obžaloby za šíření radikální islámské knihy. Poslanci SPD tvrdí, že proces ukázal mezeru v zákonu. „Lze ho vyložit tak, že postihuje pouze propagaci konkrétního hnutí, které hlásá potlačování svobod, ale nikoli samu ideologii, která nenávist a likvidaci lidských práv představuje a propaguje,“ uvedli v důvodové zprávě. Vládní právníci ovšem upozorňují také na to, že ideologie není jako pojem nikde vymezena.

Poslanec Stanislav Grospič (KSČM), člen ústavně právního výboru sněmovny se vyjádřil, že návrh předložený opozičními poslanci SPD považuje za vysoce populistický. „Zdánlivě sice reaguje na nebezpečí radikálního fundamentalismu, ale z druhé stránky věci mu sám dává velké pole působnosti. Myslím si, že případy radikálního náboženského, politického či jiného extremismu je třeba řešit v souladu s platným trestním zákonem a jinými právními předpisy, které poskytují dostatek prostoru pro jejich postih. Tento návrh je možná snahou reagovat ad hoc na nedávné teroristické případy v okolních zemích. Je však třeba zdůraznit, že bez aktivního přístupu policie a ostatních orgánů činných v trestním řízení by nijak ke zlepšení bezpečnostní situace v České republice nepřispěl,“ uvedl Grospič.

Novela by, podle autorů, neomezila jakoukoli lidskou víru, a to ani tu „společensky negativní“. Omezuje pouze veřejné šíření a propagování takové víry, která ohrožuje svobody ostatních. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.