A. Černý: Co nám ještě Evropská unie nařídí

23. 1. 2017

Evropská unie se zabývá směrnicí o držení zbraní, která se dotkne i České republiky. Přesto snad není třeba právo na držení zbraní zakotvit do Ústavy České republiky. Mohlo by stačit, že se budou důsledně dodržovat podmínky, které musí lidé splnit, aby získali právo na držení zbraně. A myslím, že by se také měla zpřísnit kontrola při podezření z držení nelegálních zbraní, protože toto mnozí vnímáme jako jedno z největších ohrožení pro naši společnost.

Stejně tak je třeba se zamyslet nad tím, kdo dostane povolení držet zbraň. Množí se totiž případy, kdy byla použita takto držená zbraň ke spáchání zločinu či ohrožování lidí v okolí. Je také otázkou, jestliže ten, kdo zbraň použije proti údajnému teroristovi, dokáže opravdu zvážit, zdali se jedná o agresora či zda mu tak jen připadá.

Ohrožení teroristy se neustále zvětšuje. Stoupá i strach, který se mezi námi šíří. A to především při vědomí, že terorismu zatím nedokážeme zcela účinně zabránit. Často je deklarováno, že máme jeden z nejpropracovanějších zákonů, který specifikuje držení zbraní, a právě proto by Evropská unie měla v tomto respektovat jednotlivé státy, včetně naší republiky. Směrnice Evropské unie totiž nepostihuje jenom držitele zbraní v běžném životě, ale i sběratele historických zbraní a myslivce.

V poslední době se nám zdají některá ustanovení přicházející z Evropské unie poněkud rozporuplná. Mnohem lepší, nežli vymýšlet nesmyslné směrnice, by bylo věnovat se podstatě, která vede lidi k migraci, v jejímž množství se teroristé lehce schovají. A je bezesporu třeba, aby se europoslanci reprezentující Českou republiku bez rozdílu politických stran postavili proti takto nesmyslným nařízením.

Autor: 
Dr. Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR a stínový ministr obrany KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM