Souboj českého komunisty s Hitlerem je trhák

2. 1. 2017

První vědecko-fantastický román svého druhu v ČR, jehož hrdinou je člen KSČM, vzbudil před Vánocemi velký zájem čtenářů. V některých e-shopech se titul „2012: Poslední Hitlerova zteč“ dokonce zařadil mezi nejprodávanější tituly. Jeho autor Vratislav Vyhlídka, z jehož dílny vzešlo již sedm dobrodružných levicových knih, to označil za bod zlomu ve vnímání alternativního uměleckého proudu ze strany veřejnosti.

„Dodnes sice - coby levicoví autoři - bojujeme se ztíženými podmínkami na knižním trhu, ale úspěch sci-fi románu, jehož hlavním hrdinou je český komunista, v celostátním měřítku, by mohl být bodem obratu. Jak se ukázalo, český čtenář si dokáže najít příběh, jaký tu ještě nikdy nebyl. A pokud to pomůže též partaji, mohu být velmi spokojen,“ uvedl Vyhlídka, který patří mezi politické stoupence místopředsedy ÚV KSČM Josefa Skály. Ten se stal kmotrem jeho posledního válečného románu a pokřtí po vánočních svátcích zřejmě rovněž nejnovější levicový titul.

Ačkoli je Vyhlídka čtenářům známý zejména prostřednictvím ságy válečných románů Lví stíhač, jejíž třetí díl se připravuje k vydání na začátku roku 2017, je Poslední Hitlerova zteč svým příběhem něčím v ČR dosud nevídaným. Hlavní hrdina Daniel Hájek je obyčejný prodavač z Jihlavy, kterému je souzeno cestovat časem do roku 1947. Právě v té době vrcholí na ledových pláních Antarktidy zápas Byrdovy polární expedice s nacisty, kteří zde mají tajnou základnu. Kniha je gamebook, kdy čtenář může na konci každé kapitoly rozhodnout, jak se má komunistický hrdina zachovat, a podle toho děj pokračuje dál.

„Román je jedinečný tím, že na pozadí děje se čtenář seznámí s těmi nejzajímavějšími nacistickými tajnými programy, o nichž se často příliš neví. Vzal jsem největší konspirační příběhy, největší otazníky alternativní archeologie, a zpracoval je do čtivého příběhu. Románový žánr není encyklopedií, která dokáže všechno dopodrobna vysvětlit, ale zvídavý čtenář si může mnoho o nakousnutých věcech najít na internetu, rozšířit si významně obzory a pochopit hodně o tom, že Velkoněmecká říše byla možná ještě nebezpečnější, než si dosud myslel,“ vysvětlil Vyhlídka.

Z příběhu lze jmenovat třeba otazníky kolem tzv. sikharského ptáčka, dosud utajovaná data okolo Byrdovy polární expedice, pravděpodobně jedno z největších tajemství USA kolem projektu Chronos, zmizení několika desítek hitlerovských ponorek, které vezly k jižnímu pólu rtuť, nebo pozorování dívek v blankytně modrých uniformách na nádraží v Poltavě, jež patřily zřejmě do zvráceného chovného programu šéfa SS Heinricha Himmlera. Autor sám uvádí, že nechává na čtenářích, jak se k těmto kapitolám postaví. Buď je mohou vzít jako zajímavost, která vznikla jen shodou náhod, nebo přijmou možnost, že 2. světová válka vážně skončila až v roce 1947 při akci, při níž se americký admirál Byrd svým způsobem pomátl a poté říkal velice zajímavé věci.

„Nejzajímavější na knize je z mého pohledu práce s časovými liniemi. Když jde totiž o cestování časem, reaguje na změny v historii teoreticky čas jako říčka na balvan, který do ní spadne. Proud se stáčí, zurčí, ohýbá, mění koryto. Moje lepší polovička, která rozhodně nepatří mezi fanoušky sci-fi, ale je vždy prvním čtenářem mých knih, ocenila, že jsem dost složitou problematiku těch asi vůbec nejnepochopitelnějších fyzikálních vzorců zpřístupnil běžnému čtenáři. A když se někde nechytla, jak se říká, četla prostě příběh, aniž by se zamýšlela, co tím chtěl pan Einstein říct. Opět jde tedy o knihu pro muže, kteří fandí válečné historii víc, stejně tak i pro ženy, které si tu mohou vést svého hrdinu a zažít neobyčejné dobrodružství, a i pro mládež. Mojí hlavní devizou je, že píšu srozumitelně, aby se v tom každý našel,“ shrnul spisovatel, který se díky stylu umístil na začátku roku 2016 mezi TOP 10 válečnými romanopisci na českém knižním trhu, přičemž byl jediným tuzemským autorem.

Román „2012: Poslední Hitlerova zteč“ vydalo v půli listopadu 2016 nakladatelství Naše vojsko. Kniha má omezenou distribuci v kamenných obchodech, neboť knihkupci mají často stále fóbii z levicové literatury a neobjednávají ji. Na internetu ji lze však objednat prakticky ve všech renomovaných e-shopech a to i za cenu pod dvě stovky, což ocení zejména pracující třída. Na adresu velkého nakladatele lze uvést pochvalu, že nevyškrtnul žádnou část děje, v níž se hlavní hrdina vyjadřuje například při výslechu agenty CIA, nebo při zajetí esesmany, k otázkám ve věci sociální nespravedlnosti v dnešní české společnosti.

Sám autor nemohl uvést knihu do svého autorského e-shopu na adrese www.vyhlidka.dobrodruh.net, kde levicoví čtenáři najdou i jeho starší tituly za ceny přijatelné pro lidi práce, ovšem doporučuje portál dobre-knihy.cz, který vede rovněž oba díly Lvího stíhače. Pro fanoušky je stále k dispozici jeho web, kde lze získat i starší tituly, co jsou jinak všude doprodány.

Autor: 
Jiřina Richtrová
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM