M. Vostrá: Dobrý úmysl se zvrhnul v šílenství

12. 12. 2016

V Poslanecké sněmovně prošel zákaz kouření v restauracích a u mnohých to jistě vyvolalo velké nadšení. I já si myslím, že zvláště v restauracích při jídle by neměli být lidé ohrožováni na zdraví škodlivým kouřem. Kouření je návykové a způsobuje celou řadu fatálních zdravotních následků. Problém je, že schválený návrh je plný naprosto zbytečné represe, která se netýká kouření.

Některé v zákoně prosazené nápady působí až tragikomicky. Zvláště zajímavý je ten, kdy hospodský nesmí vzít do hospody osobu, jež je podle zákona “zjevně podnapilá”. To znamená, prosím, co? Kdo už je zjevně podnapilý, kdo to bude určovat a podle čeho tento stav měřit? Jak se budou vymáhat pokuty a proč nemůže hospodský podle svého selského rozumu rozhodnout, komu už radši nenaleje, jako tomu bylo od doby, co hospody existují?

Zákon obsahuje podobných restrikcí více. V tomto svatém boji se úplně vytratila nějaká rozumná míra regulace. Hospody na malých vesnicích, kde si navečer sednou chlapi na pivo, nemohou ani zřídit kuřáckou místnost, kde by žádné nekuřáky neobtěžovali. Pro některé podniky to může být až likvidační, v souvislosti s dalšími nápady této vlády. Do toho mají hospodští ještě kontrolovat příchozí, jestli už náhodou nejsou podnapilí.

Jsem pro to, aby nekuřáci měli možnost nebýt otravováni zlozvykem jiných, kteří si kazí zdraví, ale až trochu zchladnout hlavy, měli by se všichni zamyslet, proč je kvůli tomu nutné zavádět i další přehnané zákazy. 

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM