Kalousek shání body pro volby přes daně

29. 11. 2016

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhne snížit sazby DPH na úroveň 10 a 20 procent. Současně s tím chce zrušit sedmiprocentní solidární daňovou přirážku pro lidi s vysokými příjmy.

„Snížení sazeb nám problém opravdu nečiní. Vždy jsme byli pro snižování nepřímých daní. Ale myslím si, že spíš než další daňové inženýrství z TOP 09 by asi stálo za to se zamyslet systémově nad progresivní daní, jak KSČM dlouhodobě prosazují“, reaguje místopředsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM).

Solidární daňová přirážka zdaňuje vysoce příjmové skupiny obyvatelstva. „Pokud by se měla zrušit, musíme trvat na progresívním zdanění, což budeme také navrhovat“, dodala Vostrá.

Kalousek poukazoval hlavně na to, že vláda chce zrušit zdanění výsluh bývalých vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů. Podle něj tak chce této skupině udělit výjimku. Chtěl by proto snížením sazeb vrátit peníze všem, kteří na to, podle jeho názoru, mají nárok. Koalici vyčetl, že zvýšení daní v minulosti kritizovala, sazby však nesnížila a peníze ponechala.

Nyní platí tři sazby DPH: 21, 15 a 10 %. Na současnou úroveň 15 a 21 % vzrostly sazby DPH od roku 2013 v důsledku daňového balíčku vlády Petra Nečase (ODS), v níž byl Kalousek ministrem financí. Zvýšení mělo platit do konce roku 2015. DPH měla být podle dřívějších daňových předpisů od letoška jednotná, a to 17,5 %. Nynější vláda plán předchozí pravicové vlády zrušila v novele, kterou zavedla druhou sníženou sazbu DPH 10 %.

„My jsme pro dvě sazby, tzv. rovná daň 17,5 % není rovná daň. Mnohé komodity, základní potraviny, léky apod. by podle nás měly být v nižší daňové sazbě, než třeba automobily atd.“, řekla Vostrá.

Desetiprocentní sazba se vztahuje od roku 2015 na knihy, kojeneckou výživu a léky včetně veterinárních léčiv. Do seznamu by mohly od příštího roku přibýt noviny a časopisy, což ve sněmovně prosadila KSČM. Nyní musí normu ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Autor: 
MgA. Helena Grofová Mediální úsek KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.