J. Nekl: Obchodníci s vodou vydělávají na úkor občanů

29. 11. 2016

Aktuální propad silnice na hlavním tahu v Praze, který způsobil dopravní kolaps, nám znovu důrazně připomíná, jak se podařilo za posledních dvacet let nastavit v městech a obcích situaci s vodovody, kanalizacemi a obecně vodohospodářstvím. Je to katastrofa. Podle dostupných informací na mnohých místech propad způsobuje neutěšený stav vodovodního potrubí. Jak je to možné?

Voda je jednoznačně strategická základní surovina, jejíž cena se neustále zvyšuje a zvyšovat bude i nadále. Monopoly soukromých, většinou zahraničních firem, umožňují převádět zisky do zahraničí. Už samotná privatizace takovéto základní veřejné služby, jako je distribuce vody, je naprosto nepochopitelná a trestuhodná. Pravicoví politici v minulých letech šli majitelům firem, které práva na distribuci vody získaly, očividně na ruku. Firmy zprivatizovaly zisky z prodeje vody a městům a obcím, ve většině případů, zůstala na starosti údržba celé soustavy. Peněz na údržbu však zůstává od zahraničních majitelů v naší republice zoufale málo. Jde o naprosto nedostačující částku na potřebné práce související se zajištěním bezproblémového chodu vodovodního řádu. Je prokazatelné, že soukromé firmy generují obří zisky, které posílají vlastníkům na dividendách. Nedivme se tedy, že celá struktura vodovodů a kanalizací je v zanedbaném stavu a dochází k takovýmto haváriím, jako se stala v Praze.

Obecně bychom měli udělat vše pro co nejrychlejší znovuzískání kontroly nad tímto segmentem podnikání a zasadit se o to, aby nesloužilo ke generaci jednoduchého zisku pro soukromé společnosti s minimálními náklady. Dát monopol na prodej vody, bez níž se nikdo neobejde, do soukromých rukou, je zcela mimo jakoukoli logiku. A tak možná velmi nepříjemná havárie v Praze donutí současné vládní politiky se nad touto problematikou znovu zamyslet.

Autor: 
Josef Nekl, poslanec PSP ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.