J. Nekl: Vládní koalice řeší volební kampaň více než reálnou práci

28. 11. 2016

Pro dobrý a klidný chod společnosti je jednou z velice podstatných věcí předvídatelnost práva. Občané pak mohou znát svá práva a povinnosti a podle toho se také v životě kvalifikovaně rozhodovat. To, co se děje v podstatě celou dobu kolem přípravy elektronické evidence tržeb, je ze strany vládní koalice klasický příklad chaosu a nepředvídatelnosti.

Není možné chtít po lidech nějaké povinnosti a ještě jim stěžovat, aby vůbec porozuměli tomu, co tedy po nich ten stát vlastně chce. Po kom, co, v jakém rozsahu a pod jakou sankcí. Pokud stát chce, aby podnikatelé fungovali, tak jim nemůže vymýšlet nesrozumitelné povinnosti. Lidé se nemají primárně zabývat nějakým neustálým papírováním a byrokracií se strachem, co si to na ně zase vymysleli. 

Původně dobrý záměr má tak hlavně špatné provedení a odpovědnost za to si mezi sebou přehazují premiér s ministrem financí. Přitom snaha o omezení obcházení daní je správnou věcí, protože poctivý živnostník je v nespravedlivé konkurenční nevýhodě vůči podvádějícímu. Po tak dlouhé době by jeden čekal, že už si v koalici ujasní, jak má finální návrh vypadat a lidé tak budou vědět s dostatečným předstihem, na co se mají připravit. Ale najednou těsně před spuštěním EET zase není jasné, jaká podoba bude platit. Jenže, nejenom v tomto případě se zvláště v posledních měsících ukazuje, že vzájemná nevraživost a politická kampaň jsou momentálně přednější, než zakončit volební období intenzivní prací. 

Autor: 
Josef Nekl, poslanec PSP ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.