M. Vostrá: Nezapomeneme

27. 11. 2016

Zemřel urputný bojovník za sociální spravedlnost a nezávislost vlastní země nad cizí nadvládou. Fidel Castro, jako otec kubánské revoluce ,zůstane nepochybně velkým symbolem dvacátého století. Musím proto vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině i celému kubánskému lidu, za jehož svobodu Fidel Castro odvážně bojoval.

Samozřejmě to byl také člověk, který dělá i chyby, jako každý z nás. Nicméně jeho zásluhy pro Kubu jsou nepochybné. Rozvoj zemědělství, velký nárůst vzdělanosti a vybudování nezávislosti na USA, které to nesly velmi nelibě, a Castro tak musel mnoho desítek let čelit blokádě a embargům vynucenými Spojenými státy. Stejně tak přežil pokusy CIA o likvidaci jeho režimu a i vlastní osoby, díky čemuž se stal již legendární, neboť se odhaduje na 638 pokusů o jeho zabití. Ikonickou osobou byl Castro i pro své rétorické schopnosti.

Na Kubě nebylo vždy všechno úplně dokonalé, ale přeci jen tam platila bezplatná zdravotní péče, bezplatné školství a další atributy solidárního sociálního státu. Hrdost a nezávislost byly trnem v oku USA už vzhledem k tomu, že před revolucí Američané na Kubě vlastnili skoro všechno. Proto byl pro ně Fidel Castro nesmiřitelným nepřítelem. Jeho přesvědčený boj bez ústupu proti korupci, proti neustále rozevřeným příjmovým nůžkám mezi většinou světa a pár vyvolenými boháči, bude již vždycky zajímavou inspirací pro mnoho lidí na světě a za to mu patří náš dík.

Autor: 
Miloslava Vostrá, poslankyně PSP ČR za KSČM, místropředsedkyně poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM