Jan Klán: Seber bank

4. 4. 2022

Ve víru války na Ukrajině nám v Česku zapadl osud ruské státní banky Sberbank. Ta, pod tlakem mezinárodních sankcí, nuceně ukončila svoji činnost na českém bankovním trhu. Po ukázkovém runu na banku jako v dobách Banky Bohemia a zásahu ČNB přišla Sberbank o licenci. Na tomto místě je dobré zmínit, že za divokého kapitalismu pod taktovkou ODS v 90. letech 20. století zaniklo mnoho bank jako IPB, Agrobanka Praha a mnohé další. Nejznámější je ovšem Banka Bohemia v konotaci na energošmejdy Bohemia Energy. Jak působivé. Dobře, bankosocialismus á la ODS je pryč, ale proč u Sberbank deponovaly své prostředky města, obce a dokonce kraje? Ke svým miliardám z kapes daňových poplatníků se teď prostě nikdo z těch odpovědných starostů a často nezávislých kandidátů nedostane. Možná ano, ale bude to trvat.

»Zpravodajské služby jsou státní orgány pro získávání, shromažďování a vyhodnocování informací důležitých pro ochranu ústavního zřízení, významných ekonomických zájmů, bezpečnost a obranu České republiky,« jak se praví v § 2 zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Ani Bezpečnostní informační služba (BIS), ani Vojenské zpravodajství (VZ) nás však nevarovaly před Sberbank. Evidentně byla banka toxická už od záboru Krymu Ruskou federací v roce 2014. Jejich zprávy o tom ale mlčí. BIS tím pádem nutilo různá hnutí k rétorice, že je banka v pořádku, že toxická není. Podle hnutí STAN tedy bylo dobré mít své účty u libovolné banky nezávisle na jejich vazbách na ne-přátelské státy. Tím se pro nás stalo Rusko od května 2021, kdy jsme se s USA octli na seznamu ne-přátelských zemí kvůli kauze Vrbětice. I v onu chvíli nikdo před Sberbank nevaroval.

Babišova vláda tolerovaná KSČM se už předtím snažila o větší odolnost veřejného sektoru proti vlivům Ruska a jiných zemí, když Babiš požadoval, aby si obce a kraje zřizovaly účty u ČNB. Podle STAN to byl ale čirý diktát. Je pěkné, když na radnicích podporujících dříve Sberbank dnes visí ukrajinské vlajky, ale obecní samosprávy dostaly něco kolem 2,5 milionu korun a zbytek je zatím na čekané a potřeba peněz se zastavující ekonomikou roste. Jak to pětikoalice včetně hnutí STAN vyřeší? Obce asi zůstanou na ocet. To vše za důvěru ve hnutí STAN vloženou.

Autor: 
Jan KLÁN, předseda OV KSČM Kutná Hora