Vláda žvanilů! Fialův kabinet zde není pro potřeby občanů

31. 3. 2022

Je nejvyšší čas, aby vláda Petra Fialy (ODS) konečně začala řešit extrémní růst cen energií a pohonných hmot, který má být následován nárůstem ceny obilí. Jinak je vládou »žvanilů a sebestředných, ale neschopných loutek«. Ve stanovisku zaslaném naší redakci to konstatovalo Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska (OS ČMS).

Sdružení se zároveň připojilo k apelu Svazu pekařů a cukrářů, který vyzývá k omezení vývozu pšenice. Svaz upozornil, že pokud k tomuto výraznému omezení nedojde, cena běžného chleba se může vyšplhat až na 60 Kč. »Tato skutečnost je daleko podstatnější než neustálá propagace Zelenského výzev k třetí světové válce za ukrajinské boháče a neonacisty nebo premiérovo sebezviditelnění podivně krátkou cestou do Kyjeva,« stojí ve stanovisku OS ČMS.

Jeho předseda Stanislav Grospič uvedl, že pekaři a cukráři jsou pod tlakem zvýšených výdajů na energie a na pohonné hmoty a další zdražení v podobě extrémní ceny pšenice je už likvidační nejen pro ně, ale i pro české občany. »Výzvu k omezení, my rovnou doplňujeme variantu zákazu, exportu obilí z ČR podporujeme. Již tak existuje dost pák na zbídačení našich občanů, kteří podobně hlubokou krizi ještě nezažili. Jako třídně orientovaná odborová organizace voláme vládu k zodpovědnosti i k radikálnímu řešení, k rozhodnutí, kterým se tato vláda záměrně vyhýbá. Nejsme optimisté. Tato vláda zde není pro potřeby občanů,« uvedl Grospič.

Z úrodných polí parkoviště

Česká republika podle něj doplácí na desetiletí ústupků developerům a spekulantům, na to, že se ekologická frazeologie zájmových skupin záměrně vyhýbala tématu ochrany půdního fondu. »Úrodná pole, na kterých byla budována naše někdejší skoro úplná potravinová soběstačnost, byla přeměněna na satelity podnikatelského baroka, vyplýtvána na obrovská parkoviště nákupních center a další. Chybí nám pole, chybí nám úrodná půda, chybí nám vlastní pšenice, chybí nám zemědělství pro českého spotřebitele i pro český venkov. A výsledek této mylné politiky, to je neomluvitelná chyba, nesmazatelný prohřešek proti lidem této země. Stali jsme se závislí, stali jsme se vydíratelní,« uvedli odboráři.

Je podle nich nejvyšší čas, aby vláda konečně rozhodla »nebýt poblázněnou pákou Spojených států a nástrojem PR ukrajinské oligarchie a nacistických tlup«. »Vláda, která nedokáže pořešit zastropování cen pohonných hmot a která nedokáže ochránit vlastní populaci před zbídačením cenami energií, zbídačením dopady konfliktů východní oligarchie a dopadem extrémního zvýšení cen pšenice, je prostě vládou žvanilů a sebestředných, ale neschopných loutek,« konstatovalo OS ČMS.

Sdružení proto apeluje na autoritativní rozhodnutí vlády na řešení potřeb občanů. »Vláda, stejně jako předchozí prokapitalistické vlády, uspokojovala vždy jen potřeby oligarchie, nadnárodního kapitálu a svých loutkovodičů v Bruselu, Bonnu, Washingtonu nebo Tel Avivu. Tato vláda má nakročeno být tou nejhorší v historii, stejně jako přežitý kapitalistický systém, který není dnes ničím jiným než historickým omylem,« stojí v prohlášení.

Pekaři čelí existenčním problémům

Svaz pekařů a cukrářů před časem upozornil, že cena pšenice je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná a vyzval proto vládu k omezení vývozu pšenice. Varoval, že běžný chléb by letos mohl stát i 60 korun. Prudké zdražení pšenice podle svazu prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se ale k omezení vývozu staví záporně. »Nemůžeme jít proti pravidlům, která platí pro všechny státy Evropské unie,« řekl v ČT. Pokud by se měla přijímat nějaká opatření, musela by být podle ministra celounijní.

Pšenice se nyní podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10 500 až 11 500 korun za tunu, loni v březnu tuna stála 5500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně ČR. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Janka Dubníčková