Billův nový byznys - syntetické hovězí

30. 3. 2022

Říká se, že v informační společnosti platí pozměněná pravidla, že jev je sice dál podstatný, ale že podstata se už nejeví. To se pak mezi lidmi projeví tak, že největšími zločinci už nejsou ti co porušují zákony, ale ti, kteří kradou podle zákona, jež si na to schválili. Stejně tak jeden známý lékař říká, že ti skuteční šílenci nežijí v přísně uzavřených pavilonech psychiatrických léčeb, ale pohybují se VOLNĚ mezi námi. Jen příkladem, třeba takový Bill Gates by si bez mrknutí oka mohl takové léčebny klidně i koupit po celém světě a jistě je i provozovat ve velkém počtu a kdyby v nich (klidně každý den v jiné) strávil zbytek svého života nic strašného by se nestalo. Svět by třeba mohl dýchat volněji.

Proč jsem se ve svém příkladu tak příkře navezl do tohoto mediálního humanisty a zřizovatele všech možných rádoby charitativních organizací? Udělal jsem to poté, co jsem si přečetl jeho nedávný rozhovor pro časopis Technology Review Gates, kde prezentuje svoji novou knihu "Jak se vyhnout klimatické katastrofě", tam např odpověděl na otázku, jak mohou země přispět ke snížení emisí metanu při výrobě potravin, - cituji: "Myslím, že všechny bohaté země by měly přejít na 100% syntetické hovězí maso. Na rozdíl v chuti si můžete zvyknout a tvrdí se, že časem bude chutnat ještě lépe."

Tenhle uměle stvořený filantrop a spoluzakladatel společnosti Microsoft také sdělil, že doufá, že přechod na rostlinné bílkoviny pomůže v boji proti emisím metanu produkovaným hospodářskými zvířaty. 

"Impossible a Beyond mají plán, plán kvality a plán nákladů, který je činí naprosto konkurenceschopnými," řekl Gates s odkazem na tyto dvě známé společnosti vyrábějící maso na rostlinné bázi.

Hlavně když ten byznys bude stát za to, že? A věřte, že bude, poněvadž tohle je Billova parketa, kterou si celý život náležitě leští. Za hlasitého potlesku a obdivných pohledů souhlasně přitakávajících zmanilupovaných mas obyvatelstva.

Autor: 
Vojtěch FILIP