Komunisté zásadně pro mírová řešení

23. 3. 2022

Delegáti obvodní konference KSČM v Praze 1 zvolili v pátek navečer předsedou obvodního výboru opět Viktora Pázlera. Ten v úvodní zprávě o činnosti obvodní organizace konstatoval, že za poslední období došlo k zásadním a nebezpečným změnám v oblasti zahraničně politické a vnitrostátní.

Komunisté dlouhodobě upozorňují na agresivitu a aroganci USA a NATO v touze vládnoucí garnitury USA po světovládě. »Sloužily k tomu permanentní ozbrojené konflikty a zvenčí cíleně organizovaná nestabilita v řadě států, kde zářným příkladem byly agrese NATO v Srbsku, Iráku, Libyi, Sýrii a Afghánistánu. Upozorňovali jsme na obkličování Ruské federace paktem NATO a především hrozbu, že Ukrajina se stane jeho členem, a bude tak vytvořen nástupní prostor pro zahájení útočné války proti Ruské federaci,« zaznělo ve zprávě. Kyjevský režim osm let odmítal plnit Minské dohody a zvyšoval agresivitu vůči Doněcké a Luhanské lidové republice, a tato neustále se zhoršující bezpečnostní situace nakonec vyústila ve vojenskou operaci ruských ozbrojených sil na ukrajinském území, s níž KSČM nesouhlasí, uvedl. »Jako principiálně protiválečná strana KSČM ve svých stanoviscích znovu zdůrazňuje trvalý požadavek na řešení situace na Ukrajině mírovou cestou a požaduje ukončení všech vojenských operací,« zdůraznil Pázler a dodal, že systémovou příčinou konfliktu je prosazování ekonomických a politických zájmů velmocí a jejich soupeření o přerozdělení sfér vlivu.

Diskuse delegátů a hostů, mezi nimiž byli místopředseda ÚV Milan Krajča a předsedkyně KV Praha Marta Semelová, byla velmi bohatá. Vystoupil v ní mj. člen stranické organizace prvního pražského obvodu Josef Skála (na snímku hovoří), kandidát na prezidenta, jenž se těší podpoře KSČM. Skála zdůraznil, že je třeba v nastalé nesmírně složité situaci hájit národní zájem ČR, kterým je pochopitelně mír, ale i ceny energií pro obyvatelstvo. Protože sám je kandidátem široké vlastenecké fronty, vyzval, aby i kandidátky do komunálních voleb, na nichž se účastní komunisté, obsáhly co nejširší seskupení. (mh)

FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Monika Hoření