Měli byste se stydět, vzkazuje Kateřina Konečná vládě. A pan Kalousek, ten obrácený Jánošík...

20. 3. 2022

„Francie připravila balík pomoci občanům v hodnotě několika stovek miliard. Nizozemsko regulovalo ceny energií, podobně i Německo a Itálie. Pomohlo i Norsko, Maďarsko...“ říká europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. A české vládě vzkazuje: „Měli by se stydět.“ Vyjádřila se k cestě premiéra Fialy na Ukrajinu i k setkání bývalého kancléře Schrödera s Putinem. Kalouska označila za „obráceného Jánošíka“.

Směrem k naší vládě zaznívají z některých stran stále větší výčitky, že se prý dostatečně nestará o občany ČR. Vy jste na svůj facebook napsala: „Ministr vnitra Rakušan v Událostech komentářích mluvil o pomoci s ubytováním pro uprchlíky z Ukrajiny. Zaujala mě jeho věta, že za nejtěžší úkol těchto dnů ministr považuje snahu přesvědčit české občany postižené energetickou chudobou a žijící v horších finančních podmínkách, že na ně vláda nezapomněla a neupřednostňuje jednostranně ukrajinské běžence.“ Co by měla vláda konkrétně v těchto dnech dělat?

Jestli vláda neví, co má dělat a co trápí občany, pak je naprosto nekompetentní. Každopádně, stačí se podívat do zahraničí. V podstatě v EU není vláda, která by k brutálnímu zdražování energií, PHM i zboží nebo k rekordní inflaci mlčela.

Francie připravila balík pomoci občanům v hodnotě několika stovek miliard, v rámci něhož dostanou domácnosti přímou finanční pomoc, maximální zdražení energií bude 4 % a motoristé se mohou těšit rovněž na přímé finanční injekce. Nizozemsko regulovalo ceny energií, podobně i Německo a Itálie. Norsko vyčlenilo přes 20 miliard na dotace za účty za elektřinu. Nedaleké Maďarsko pak zastropovalo ceny PHM nebo snížilo cenu u základních potravin.

Nic z toho česká vláda nedělá a neudělala. Jediné, s čím přišli, je „pomoc“ prostřednictvím příspěvku na bydlení. Vyplňování fasciklu papírů je ponižující, zdlouhavé a s nejistým výsledkem. Ministr Jurečka z KDU-ČSL i s celou vládou by se měli stydět.

Cesta premiéra Fialy a premiérů Polska a Slovinska na Ukrajinu vyvolala velkou reakci. Někteří je označují za hrdiny, ale z Bruselu také zaznělo varování ohledně rizika třetí světové války. Kritikou nešetřila ani bývalá diplomatka Magda Vašáryová. Jak vy tento počin českého premiéra hodnotíte?

Jako naprosto, ale naprosto zbytečné gesto. Ostatně nepochopil ho ani Brusel, který jinak podobným krokům velmi rád tleská. Á propos když mohou předsedové vlád zemí EU do Kyjeva, proč by nemohl ukrajinský premiér do Bruselu, kde by mohla proběhnout jednání za účasti všech – tedy států EU, prezidentů Bidena, Putina i Zelenského?

A co říci na to, že se pro tuto cestu rozhodl právě český premiér a premiéři Polska a Slovinska? Překvapilo vás složení této „delegace“?

Překvapilo mě, že se neobtěžovali tuto svou cestu konzultovat s EU, kam si jinak velmi často chodí pro rady a pro instrukce.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder se setkal s Putinem. Na jeho hlavu se ale z některých míst kvůli dávnému přátelství s Putinem i kvůli lukrativní pozici v ruských státních firmách snáší kritika ve smyslu, že je kolaborant, zaměstnanec Kremlu. Co vy na setkání Putina se Schröderem říkáte, a co říci na zmíněnou kritiku?

I kdyby to měl být čert, kdo se zaslouží o konec války na Ukrajině, tak bychom měli být rádi, a ne to kritizovat.

Celkově, jak hodnotit postoj Německa a Francie k situaci na Ukrajině a k Rusku? A jak se bude, podle vás, situace v nejbližších týdnech a měsících vyvíjet?

Já si vážím toho, že jsou v Evropě politici, kteří nemají ukrajinskou vlajku před očima a přes ni nic jiného nevidí. Ukrajinský konflikt – stejně jako kterýkoli jiný válečný konflikt – s sebou nese neskutečné utrpení, a já i KSČM si přejeme, aby co nejrychleji byl nastolen mír. Není možné ale pro to zapomenout na problémy vlastních občanů a všude se vymlouvat na Ukrajinu. Přesně to dělá v posledních týdnech vláda. Ta si třeba tak nevšimla, že už 16 % (!) lidí je pod hranicí chudoby. Že patříme k zemím s nejrozšířenějším fenoménem levné práce a nízkých mezd…

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy