Export oslů

18. 11. 2016

Export oslů

Myšlenka, že lze nad tzv. krizemi ve světě zvítězit nafukováním bubliny amerických dluhopisů, politického Eura a řinčením zbraní, je podobně mylná, jako představa, že současný systém mezinárodního obchodu a jeho instituce tyto krize přežijí. Myšlenka, že Čína bude prodlužovat strukturální závislost na USA, že si Čína neuvědomuje svoji závislost na exportním modelu rozvoje, a že si neuvědomuje do nebe volající potřebu zbavit se kopírování Západu a nahradit ho inovačním konáním mladé čínské generace s hodnotami více blízkými těm tradičním, je podobně mylná, jako představa, že čínská vláda poleví ve snaze konsolidovat čínskou spotřebitelskou společnost. Ta podle mého hodnocení prokazuje všechny negativní symptomy konzumní závislosti. Proto politické vedení Číny definovalo potřebu zainteresovat mladé ve sportu, tím je dostat z ulice a zařízení podporující mimo jiné i úpadek kultury výživy.

Plánovaná konsolidace čínské konzumní společnosti se odehrává, a bude i nadále odehrávat za podmínek, kdy pro Čínu není důležité, zda globalizace hospodářství plní svůj účel, nebo ne. Globalizace je dnes a zítra pro Čínu nutností. Mimo jiné i proto, že globalizace pomáhá Číně v realizaci multipolárního systému světových měn a rezerv, usnadňuje přístup k přírodním zdrojům a v neposlední řadě zpomaluje konzervaci vlastních rezerv, tj. úvěrování USA. V kontextu uvedeného se objevuje jako priorita nutnost dialogu. O ten se pravděpodobně snažili účastníci nedávného česko - čínského fóra. Oficiální výsledky mi k hodině psaní příspěvku nejsou známi.

Za to je mi známo, že se určité české společnosti snaží prodávat do Číny sušené mléko, syrovátku, lůžka a bůh ví co ještě. Že se tyto společnosti dělají závislé od tzv. pragmatických vztahů a myšlení politiků a jejich poradců tvrdících, že lze politiku oddělit od ekonomiky, si ais neuvědomují. Neuvědomují si tím opravdové potřeby a zdroje spolupráce s Čínou. V dnešním krátkém příspěvku se omezím na tři praktické příklady.

Tím prvním je plod zvaný godži, v angličtině wolfberry. Godží jsou plody pocházející od Lycium barbarum (zjednodušeně čínsky: 宁夏枸杞; tradičně čínsky: 寧夏枸杞; pinyin: Níngxià gǒuqǐ) a Lycium chinense (pinyin: gǒuqǐ). Tyto kustovnice jsou opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně. Plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku, plody a kůra kořenů jsou využívány v medicíně. Novodobé medicínské studie potvrdily řadu léčivých účinků plodů kustovnice. Ta se v Číně používá celá tisíciletí. Na přelomu posledního tisíciletí se godži objevilo s vydatným zpožděním na trhu v Evropě a USA. Od té doby jeho obliba stoupá. Jako s mnohým, co přichází odjinud, tak i godži je spojeno s mýty. O nich nebudu psát. Zmíním se ale krátce o jedné z mnoha možností ke spolupráci. Na příklad s čínskou společností Ningxia Qitai Agricultural Technology Co Ltd., privátní společností založenou v roce 2014. Ta se koncentruje na zpracování godži v Zhongning (4.226,5 km2, 341.500 obyvatel), v provincii téhož jména v severozápadní časti Čínské autonomní oblasti Ningxia Hui. Zhongning je také znám jako Wolfberry Town. V provincii se t.č. obhospodařuje 13.333,3 ha půdy a hrubá produkce godži v tomto roce dosáhne 48 tisíc tun. Sortování plodů (ve 37 kategoriích) stojí společnost podle mého dost peněz. Společnost platí 150 juan za den práce jednoho člověka. V sezóně je to okolo 500 lidí, jenom u této společnosti. Nevím, jaké technologie má například Vysoká škola zemědělská v Suchdole. Mohu si ale představit, že zemědělská univerzita provádí výzkum, nebo má technologii na detekci malých defektů plodů. Představím-li si, že v době od ledna do září t.r. se z provincie exportovalo 3.300 tun godži v hodnotě přibližně 26,5 mio USD, nabízející prověřeně 1.302 produktových variací, je zcela reálné identifikovat českému podnikateli několik možností vzájemné výhodné spolupráce, bez pomoci politiků a lobbyistů. 

Druhý příklad patří do kategorie sportu. Fotbalový klub Slávi je v kleštích dnes již v ČR známé arozporuplné společnosti. Nejsem si jist, že fotbalové plány vydrží odporovat tlaku kleští a rozdílům v mentalitě a odpovědnosti účastníků tohoto dobrodružství, které ke dnešnímu v žádném případě nelze nazývat zahraniční investicí. Za to si mohu představit investiční možnost v Číně pro prodejce, například Florentina. V roce 2022 se budou v Číně konat zimní olympijské hry. Politické vedení Číny proto rozhodlo podobně jako u fotbalu, realizovat ambiciózní plán pro udržitelný rozvoj zimních sportů. K uvedenému datu bude, o tom jsem přesvědčen, nedojde-li k něčemu podobnému jako je světová válka nebo přímý konflikt mezi USA a Čínou, uvedeno do provozu 650 hokejových stadionů, 800 lyžařských středisek pro 300 miliónů Číňanů. Dnes má Čína podle údajů State General Administration of Sport, 200 hokejových stadionů a 500 lyžařských středisek, která navštěvuje přibližně 30 miliónů lidí. Protože do realizace uvedeného programu je zapojeno sedm dalších ministerstev, včetně Education Ministry, National Development a Reform Commission, nabízí se zainteresovaným a potenciálním partnerům ze sféry vzdělávání, managementu, financí apod. s potřebou rozvoje politických kontaktů, ale i bez této potřeby, široká řada možností ke spolupráci. Ta je podporována, podle slov ředitele ekonomického oddělení Správy sportu, Wang Weidong, flexibilní politikou, týkající se mimo jiné vlastnictví pozemků, daňovými úlevami a dalšími na Západě definovanými vymoženostmi. Hlavní cíle programu zimních sportů mimo jiné představují: k roku 2020 - 2 tisíce sportovních škol se zaměřením na zimní sporty, k roku 2025 je plánováno 5 tisíc škol. 2 celostátní tréninková a zábavná centra zimních sportů, k roku 2025 jich má být 5. 10 mezinárodně uznaných soutěží v zimních sportech, 3.500 km sjezdovek a další projekty, které mají být realizovány ke konci roku 2020, uzavírají kruh plánovaných aktivit pro zimní sporty.

Třetí příklad je určen těm, kdo má daleko ke godži a ke sportu. Mnozí vědí, že osel (Asinus) je podrod zvířat z čeledi koňovitých. Rod zahrnuje tři divoce žijící druhy - osla afrického, osla asijského a kianga. Domestikací dnes vzácného osla afrického vznikl osel domácí. Po celá tisíciletí byl osel, i ten domestikovaný, využíván jako silné, houževnaté, tažné a nenáročné zvíře. Je schopný nést velmi těžký náklad na dlouhé vzdálenosti s minimálními nároky na množství i kvalitu vody. Ne nadarmo se také říká, že jenom stokrát nic umořilo osla. Dnes se, podle mé, statisticky nerelevantní informace, začíná toto zvíře chovat i v České republice. Proč, nevím.

Za to vím, že v Německu je osel z chovatelsko-biologického hlediska nepřijatelný. Jinak je tomu v Číně. V Číně patří jídlo nebo osvěžení z osla do kategorie zdravé výživy. Kdo jí na příklad želatinu z oslí kůže nebo kostí, obohacenou ořechy a různými plody, včetně godži může se těšit zvýšené imunitě a respektovanému libidu. Přestože technologický rozvoj Číny nahrazuje osla traktory a nákladními automobily a současně umožňuje střední třídě Číňanů si dovolovat luxus a péči o zdraví, konkurence v životě našince nevylučuje libido. Proto dochází podle zákonů kapitalismu k větší poptávce po oslech, ke korupci, podvodům a tím i k novým šancím.

Podvodníků, zaměňujícím osla například koněm, nebo vepřem zvoní hrana, dokonce i v Nigeru, předtím v Burkina Faso. Tamní vlády zakázaly export živých oslů, oslí kůže a kostí. Přesto se ztratilo v Nigeru jenom v tomto roce 80 tisíc živých oslů. V minulém roce, 2015 to bylo pouhých 27 tisíc oslů. Představím-li, že jeden Nigerský osel dnes stojí až 130 Euro, v minulém roce přibližně 35 Euro, mohu pochopit, že se exportérům oslů daří mnohem lépe, než pastýřům koz a ovcí v Nigeru nebo Burkina Faso. Pro vlády uvedených a dalších afrických států není asi tak důležité zdraví jejich občanů, jako skutečnost, že osel zabezpečuje transport a vedoucímu osla, práci. Bez práce občanů se neudrží žádná vláda dlouho u moci, protože, jak jsem již napsal, stokrát nic umořilo osla, a ukončí i trpělivost občana.

V závěru příspěvku proto doporučuji seznámení se s dílem Charles Darwina nazvané O původu druhů či O vzniku druhů (On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life). Darwin poprvé uveřejnil svou evoluční teorii před 157 lety (24. 11. 1859). Teorie inspiruje k výběru, to jest uchování prospěšných plemen v boji o život. Je to velice aktuální téma v době, kdy biologická různorodost mizí před očima s pomocí nadnárodních agro-gigantů a technologií, dovolující genetickou manipulaci rostlin a zvířat. Téma je nevysvětlitelné a nepochopitelné našim politikům – oslům. Ti si totiž ve velké většině neuvědomují, nebo nesmí uvědomit, že 30 tisíc potravinových produktů v supermarketu nejsou výsledkem zpracování přibližně 50 tisíc použitelných rostlin, ale pouze přibližně 30. Těch 30 ve své podstatě zabezpečuje výživu světa.  Neuvědomují si, že z 30 tisíc druhů kukuřice se dnes používá pouze několik (asi 12), z nichž většina je geneticky manipulovaná. Z 20 tisíc druhů jablek nenajdu v supermarketu více než 6 druhů. Nebudu pokračovat ve výčtu následků globalizace. Dovoluji si pouze doporučit srovnat omezené možnosti produkce výlučně pravých oslů s následným exportem do Číny. To proto, že export oslů domestikovaných a pěstovaných v Bruselu a mnohých státech se neobejde bez mezinárodní konference. Souhlasu netřeba.

Články

.