Nejezděte autem, posílíte mír!

16. 3. 2022

Naše pravicová vláda je v současné krizi na Ukrajině velice aktivní. Neangažuje se v hledání mírových řešení, ale je velice aktivní v dodávkách zbraní ukrajinské straně. Jak je tohle možné? Vždyť logické by bylo hledat nějaký konsenzus, apelovat na Rusko a Ukrajinu, aby zasedly k jednacímu stolu, tlačit na nezúčastněné strany, aby hledaly řešení.

Naše vláda však od začátku konfliktu sáhla k dodávkám zbraní. Jsme země, která Ukrajině dodala snad nejvíce zbraní a munice. Ministryně obrany Jana Černochová se zřejmě řídí heslem: »Daruj munici, posílíš mír.« Jako argument pro obhájení dodávek munice se používá, že od 1. července 2022 budeme předsedat EU, a proto musí být jasně vidět, jak to všechno umíme zařídit. Stůj co stůj.

Ve veřejném prostoru se rovněž obhajují dodávky zbraní. Prý je nutné plně vyzbrojit ukrajinskou stranu, aby se mohla bránit agresorovi, jinak mír není možný. Od začátku konfliktu jsem si nevšiml, že by naše vláda mluvila o míru. Pořád se skloňuje, jak naše zbrojovky budou vyrábět další zbraně, ministerstvo obrany zakoupí další pušky za miliardy. Vše na naši obranu ve spojení s Ukrajinou. V zákrytu je však něco úplně jiného a je evidentní, že čím dále konflikt na Ukrajině potrvá, tím lépe pro české zbrojovky a logicky tím lépe pro státní rozpočet. To ale za předpokladu, že zbraně nebudeme darovat, ale Ukrajině prodávat. Můžeme tedy tvrdit, že dodávky zbraní na Ukrajinu nezvyšují možnost míru, ale naopak větší eskalaci války. Navíc se může brzo stát, že dodaná munice rychle zmizí a posléze někde objeví v rámci kriminálních činů. Má tohle paní ministryně nějak vyřešené? Nemyslím si.

Jak jsem zmínil výše, zbraně mír nezvyšují. Obecně můžeme tvrdit, že pokud dochází ke zbrojení a existuje obava ze vzájemně zaručeného zničení (jako za studené války), tak se jedná o mír ze strachu. To ale dnes neexistuje, protože máme multipolární svět. Tohle si naše pravicová vláda nechce připustit a dodávkami zbraní Ukrajině si zřejmě léčí nějaký komplex minulosti, protože ve své argumentaci používá rok 1968 a následný pobyt sovětských vojsk na našem území. Snad i právě proto vláda nehovoří o míru, ale řinčí zbraněmi, jak jen to jde. Starý arzenál se poslal na ekologickou likvidaci na Ukrajinu, aby mohl být vyměněn a doplněn novými kousky. Podle časopisu Forbes patří majitel České zbrojovky R. Holeček mezi 100 nejbohatších Čechů. V žebříčku pro rok 2021 byl na 21. místě těsně před M. Strnadem dalším zbrojařem, který má na ministerstvu obrany dveře otevřené. Vojenské keynesiánství překvapivě provozované ODS dokonce přispělo k tomu, že se Česká zbrojovka v roce 2020 dostala mezi TOP 100, kteří platí daně – jako by si (nejen) vojenský establishment koupil cenné papíry českých zbrojovek. Závěry Střednědobého plánu rozvoje a činnosti resortu ministerstva obrany splníme! To je heslo vojensko-průmyslového komplexu vedeného J. Černochovou, které bylo patrné na její tiskové konferenci dne 27. února 2022. Logicky, její politický náměstek je totiž také zbrojař.

Nejezděte autem, posílíte mír! Toto je heslo, které ordinuje pirátská vláda občanům, za jejichž daně podporuje válku. Ve skutečnosti však podporuje českou oligarchii. Jenže už nám neřekne, že zbraně dodané námi na Ukrajinu rovněž rozsévají zkázu a smrt. Je to začarovaný kruh, přičemž první výrok vlády je nepravdivý, protože mohu jezdit na benzin, který byl vyroben z ropy Brent a nikdo to nepozná, takže těžko mohu podporovat Putina. Nebo snad ano?

Pokud jde o druhý výrok, tak ten je pravdivý, protože námi dodávané zbraně na Ukrajinu jsou použity při vojenských střetech, ale stejně mohou být použity při kriminálních činech. Ať už nyní nebo někdy v budoucnu, což může být s nárůstem migrujících lidí značný problém.

Autor: 
Jan KLÁN, předseda OV KSČM Kutná Hora