Děti z Ukrajiny výjimku nedostanou

16. 3. 2022

Děti z Ukrajiny, které nebudou moci doložit povinná očkování, výjimku před nástupem do školky nedostanou. Mohou si ale nechat udělat test na protilátky. Řekl to náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

V současné době je před nástupem dítěte do mateřské školy povinnost doložit všechna povinná očkování. Česká vakcinologická společnost v doporučení uvádí, že děti z Ukrajiny, které nebudou moci očkovacím průkazem prokázat, že mají všechna povinná očkování, by se měly ve zrychleném režimu přeočkovat. Taková vakcinace by trvala podle věku dítěte čtyři až osm týdnů. »Budeme postupovat podle doporučení vakcinologů a WHO,« řekl Dvořáček ČTK.

Podle odborné mluvčí KSČM pro zdravotnictví Soni Markové je nutné, aby pro děti ukrajinských uprchlíků platila stejná pravidla pro pobyt ve školkách jako pro české děti. »V tuto chvíli VZP registruje již 153 tisíc uprchlíků, z toho je 55 % dětí a část z nich by mohlo postupně nastoupit i do našich školek. Bohužel, ani ministerstvo zdravotnictví neví, kolik by takových dětí mohlo být. Ty, které očkování nemohou doložit, by měly podstoupit testy na protilátky a následně i potřebná povinná očkování. Jde především o ochranu dětských kolektivů, které jsou velmi zranitelné,« řekla Marková našemu listu. Opatrnost je podle ní namístě i vzhledem k tomu, že pandemie COVID-19 ještě zcela neskončila a všeobecně se potýkáme s oslabenou imunitou.

Navýšit platby za státní pojištěnce

Kapacity dětských praktických lékařů by podle Dvořáčka v nejbližších dnech měly navýšit i ordinace v nemocnicích, kam by mohli uprchlíci směřovat. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek odhadl, že na jednu ordinaci dětského lékaře by při současných počtech v průměru připadalo asi 40 až 50 dětí ukrajinských uprchlíků. »Nyní nepřipravujeme žádný speciální bonifikační mechanismus, nejsme schopni předvídat, jak dlouho bude situace trvat,« uvedl. Krátkodobě by se podle něj úhrada řešila platbou za jednotlivé výkony, do budoucna by se zvažovalo i přijímání ukrajinských dětí do péče a měsíční platba kapitace jako u ostatních dětských pojištěnců.

Podle Markové je potřebné, aby kromě dětských lékařů pro děti a dorost, kterých bylo nedostatek i před uprchlickou krizí, byla zřízena nová záchytná místa pro dětské pacienty v nemocnicích. »Zde by měli vypomáhat i dobrovolníci a tlumočníci. Důležité je zajistit také financování. Obecně platí, že děti spolu se seniory čerpají nejvíce zdravotní péče, až 80 %. Je tedy nezbytné buď navýšit platby za státní pojištěnce minimálně pro VZP, nebo část nákladů přenést přímo na stát,« uvedla.

Obecně mají ukrajinské děti stejná povinná očkování jako české děti, navíc se očkují proti tuberkulóze. Celková proočkovanost povinnými očkováními je ale v zemi nižší, kolem 80 procent.

Lékaři, kteří se angažovali proti povinnému očkování proti COVID-19, médiím zaslali otevřený dopis adresovaný předsedovi České vakcinologické společnosti Romanu Chlíbkovi. Odmítají v něm doporučení odborné společnosti, které považují za nátlak. Varují, že pokud budou děti očkované proti nemocem, proti kterým už vakcínu dostaly, jen nemohou očkování prokázat, může dojít k neadekvátní imunitní reakci. Žádají, aby bylo možné vyšetřit před očkováním dítě na protilátky, což připouští i náměstek Dvořáček.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ihano.cz / Janka Dubníčková