Konečná bez obalu! Absolutní kocourkov! STANu brzo dojdou nevyšetřovaní politici

22. 2. 2022

Přinášíme vám další pravidelný díl souhrnu týdenních informací, nazvaného BEZ OBALU s Kateřinou Konečnou, o Babišově pokrytectví, vývoji v kauzách STAN, ale i o Haló novinách.

Vážení čtenáři Haló novin,

na začátek bych se s vámi chtěla podělit o jeden úsměvný moment. Pamatujete si, jak Andrej Babiš vykřikoval, že s Piráty nikdy? Tak víte, co se stalo v Plzeňském kraji? Babišovo ANO se spojilo právě s Piráty, a dokonce jim přenechalo pozici hejtmana kraje. Už v minulém dílu jsem vám říkala, že to s hnutím ANO 2011 není vždy tak, jak to vypadá. Změny v Plzeňském kraji to jen potvrzují. Mimochodem třeba v Moravskoslezském kraji už druhé období ANO Andreje Babiše vládne spolu s úhlavními nepřáteli – tedy dle slov A. Babiše – z ODS a náramně jim to klape…

Bez kauzy STAN by to nešlo

Už by to téměř ani nebylo Bez obalu, kdyby se v týdnu nevynořila další kauza hnutí STAN. Již v prosinci bylo podáno trestní oznámení na Víta Rakušana ve věci porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli uzavření smluv o právním zastupování města Kolína, kterému tou dobou Rakušan starostoval. Nyní celá věc pokročila a – světe, div se – zdá se, že ani v tomto případě vše nebylo tak křišťálově čisté. Podle zjištění Mladé fronty najal Rakušan bez výběrového řízení na zastupování města ty stejné právníky, kteří jej dřív zastupovali v soukromých záležitostech.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už v roce 2013 za přidělení zakázek bez výběrového řízení kolínskou radnici potrestal, nyní však celou věc bude pro nová zjištění prověřovat i policie za účelem zjištění, zda výběr právníků nebyl účelový. Na zjištění policie budu v tomto případě opět velmi zvědavá, protože na kolínské radnici se pod Vítem Rakušanem v roce 2013 skutečně děly zvláštní věci. Kolín si v roce 2013 v reakci na pokutu od ÚOHS totiž schválil výjimku, dle které bylo možné uzavírat bez výběrového řízení smlouvy právě se dvěma známými právníky Víta Rakušana, jmenovitě s Tomášem Kasalem a Borisem Jančákem.

V Kolíně si tak v listopadu 2013 zlegalizovali to, za co radnice dostala o pouhé tři měsíce dříve od ÚOHS pokutu. Tu mimochodem město Kolín ani nezaplatilo a zaplatili ji sami právníci Kasal s Jančákem. Zřejmě ze své odměny 720 tisíc korun pro každého, která k nim z kolínské radnice přitekla. O pokutě navíc město informovalo občany na svém webu také až v listopadu, tedy tři měsíce po jejím udělení. Zkrátka další ukázkový příklad »transparence«, kterou se nyní hnutí STAN spolu s Piráty tak zaklíná.

Hlasoval sám o sobě

A aby toho nebylo málo, jeden z právníků, kterých se zmíněná výjimka týkala – Tomáš Kasal – byl tou dobou členem Rady města Kolín, která výjimku schvalovala, a samotného hlasování se aktivně účastnil. To vše pod dohledem svého přítele Víta Rakušana. Kasal tak v Radě hlasoval sám o sobě a podílel se na schválení výjimky, dle které mu poté radnice mohla přidělovat veřejné zakázky bez jakéhokoliv dalšího řízení. Tato výjimka ve svém důsledku přinesla do dnešního dne Kasalovi částku v řádech milionů korun. Absolutní kocourkov.

Nejde navíc o jedinou kauzu STANu, která nově hýbe veřejným prostorem. Zástupci STANu zkrátka nelení a kromě Víta Rakušana čeká policejní vyšetřování i dalšího jejich politika, náměstka pražského primátora a předsedu pražské organizace STAN, Petra Hlubučka. Ten je totiž dle zjištění investigativního serveru Neovlivni.cz vyšetřován ve věci hospodářských deliktů a ačkoliv další podrobnosti zatím nejsou známy, přímo od zdrojů z vedení hnutí STAN je již na stole varianta Hlubučkovy rezignace.

To by byl sice korektní postup, nicméně jsem zvědavá, zda bude předsednictvo STANu měřit stejným metrem i v případě svého předsedy. Při tempu, jakým se stávají zástupci hnutí předmětem policejních vyšetřování, by se s takovou ale mohlo rychle stát, že STANu brzo dojdou nevyšetřovaní politici. A to je, prosím pěkně, hnutí hlásící se k Havlově »pravdě a lásce«. Hnutí, které pro spoustu voličů symbolizovalo politickou slušnost a bezúhonnost.

Jediný deník bez zahraničního kapitálu

Chtěla bych se několika větami zastavit u Haló novin. Jsou takovou popelkou na české mediální scéně, proti níž kdysi vedla kampaň i Česká televize, která je jako jediný tisk nedávala do monitoringu. Je to však jediný levicový tisk v České republice, který nemá zahraničního investora. Má více jak třicetiletou tradici a navazuje na ještě hlubší historii sahající až do doby první republiky. Jako deník poskytuje zpravodajství o aktuálních domácích a zahraničních událostech, přináší informace z ekonomiky, publicistiky, kultury a sportu. A také vytváří nezávislou alternativu proti tendenčnímu hlavnímu mediálnímu proudu nejen v České republice.

Díky novému webovému portálu iHano.cz teď navíc dokáže oslovit mnohem více lidí a poskytnout jim tak informace, ke kterým se jinde nedostanou. Mnohdy se setkávám s názorem, podle kterého mezi mladými lidmi v České republice není zájem o levicovou politiku. Že jim levice vlastně nemá co nabídnout. Proto s potěšením vnímám vznik platformy, kde mladí, levicově smýšlející lidé, budou mít možnost publikovat své názory, oslovovat jimi další mladé čtenáře a napomáhat tak toto zažité tabu bořit. Jsou to totiž právě představy mladých o budoucnosti, které podněcují k pokroku a dávají společnosti směr. A tak se každé úterý na stránkách Haló novin dočtete, jak dnešní mladí lidé pohlížejí na svět a jeho problémy, jak tráví volný čas, kdo je ovlivňuje, na čem pracují. Připomínají si také významná výročí historických událostí, které nezřídka dávali do pohybu právě lidé mladí, bouřící se proti starým pořádkům. Najdete tu rozhovory se zajímavými lidmi z celého světa i recenze kulturních událostí. Některá témata jsou pro mnoho lidí jistě kontroverzní, ale jsou tak silná, že se diskusi o nich zkrátka dále vyhýbat nemůžeme. Podívat se na tuto rubriku můžete zde www.ihano.cz/vize/.

Vynořují se tajné dokumenty

Tureckému novináři Ozgurovi se podařilo získat tajný dokument o 279 stranách, z něhož vyplývá, že tři turecké firmy registrované jako dodavatelé stavebního materiálu, průmyslových produktů a železářského zboží, ve skutečnosti dodávaly – a možná stále dodávají – teroristům z Islámského státu drony a výbušniny za miliony dolarů. Bude na to jindy horlivá česká vláda nějak reagovat? Díky za to, že jste dočetli až sem a budu se těšit opět za týden!

Kateřina KONEČNÁ

Pravidelnou rubriku Bez obalu s K. Konečnou (navíc doplněnou o další přílohy) si můžete pustit i online na webu iHaNo.cz, nebo na sociálních sítích Kateřiny Konečné a KSČM.

Video: 
Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM a europoslankyně