iDnes.cz: Česká vláda přilévá v konfliktu Ruska s Ukrajinou olej do ohně, míní komunisté

21. 2. 2022

Před velvyslanectvím USA na pražské Malé Straně se v neděli sešli občané, kteří odmítají provokativní průjezdy vojenských konvojů USA přes území ČR a členství své země v paktu NATO. V souvislosti s konfliktem na ukrajinsko-ruské hranici kroky české vlády podle nich „přilévají olej do ohně“. Protestovali také proti průjezdu amerického vojenského konvoje z Německa na Slovensko. Řečníci zároveň požadovali vystoupení Česka z NATO, světový mír a konec kapitalismu. Akci pořádala pražská KSČM.

„Chceme vyjádřit svůj nesouhlas s průjezdem amerického konvoje. Demonstrace této vojenské síly přispívá ke zhoršení situace. Přišli jsme říct jasné ne válečným štváčům z USA,“ řekla někdejší komunistická poslankyně Marta Semelová. Spolu s ní promluvil rovněž bývalý poslanec Stanislav Grospič. „Na válečné běsnění vždy nejvíce doplácí pracující lid. Musí být zastaveno válečné běsnění,“ řekl.

Na akci přišli kromě komunistů také zástupci Komunistického svazu mládeže (KSM), Mírového hnutí, iniciativy Ne!Základnám nebo Klub českého pohraničí. „Dokud tu bude kapitalismus, mír ve světě nikdy nebude,“ řekl zástupce KSM. Lidé si s sebou přinesli rovněž rudé vlajky nebo transparenty s nápisy jako Ami, go home! nebo Chceme mír.

ZDROJ: Česká vláda přilévá v konfliktu Ruska s Ukrajinou olej do ohně, míní komunisté - iDNES.cz

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iDnes.cz