M. Pěnčíková: Co a jak s druhotnými surovinami

16. 11. 2016

Na jednání vlády dne 16. listopadu je zařazen také bod Vyhodnocení plnění Politiky druhotných surovin České republiky za období 2014–2016. Vláda svým usnesením ze dne 15. září 2014 č. 755 schválila Politiku druhotných surovin České republiky, která je prvním dokumentem vytvářejícím strategický rámec pro efektivní využívání druhotných surovin a poskytuje základ pro postupný přechod k oběhovému hospodářství. Pro její přípravu bylo vybráno deset komodit podle významnosti druhotné suroviny jako technologického vstupu do výroby, hmotnostní produkcí, potřebou a potenciálem využití komodity v ČR a dalších.

V ČR bylo stanoveno pět strategických cílů a šestnáct opatření, jejichž plnění bylo původně rozplánováno na roky čtyři, toto však bylo právě zmiňovaným usnesením zkráceno na roky dva. Politika druhotných surovin je jistě zásadní a ne zcela snadná oblast, proto svým způsobem chápu, že toto zkrácení zkomplikovalo ministerstvu průmyslu a obchodu práci. Ministerstvo muselo změnit časový rámec, a to prostřednictvím Akčního plánu na podporu zvyšování soběstačnosti České republiky v surovinových zdrojích substitucí primárních zdrojů druhotnými surovinami, který vláda schválila svým usnesením ze dne 13. července 2015 č. 564. Dle takto schváleného časového rámce započalo MPO intenzivní jednání se zástupci dotčených průmyslových svazů a asociací.

Důležitým aspektem vlivu na možnost plnění stanovených opatření jsou taktéž externí vlivy na úrovni Evropské unie, která stále intenzivněji řeší přípravu na přechod k oběhovému hospodářství, nadefinovaném ve Sdělení COM 614 – uzavření cyklu – akční plán EU pro oběhové hospodářství. Tady by pro nás mohl být kámen úrazu. Řada změn, týkajících se zejména odpadového hospodářství, má být postupně schvalována v průběhu roku 2017. Jak nám ale ministr životního prostředí pan Richard Brabec již několikrát ukázal, zákony v jeho gesci nám leží ve sněmovně několik měsíců a on mnohdy není schopen zajistit si pro své zákony podporu ani v rámci koaličních partnerů.

Jsem opravdu zvědava, jak se vláda k Vyhodnocení plnění Politiky druhotných surovin České republiky za období 2014-2016 postaví, neboť já ji vnímám jako nedotaženou. Stále není dopracována koncepce nakládání s odpadem jako druhotnou surovinou, tabulky připravované jako přívěsek k právě projednávanému zákonu o obalech jsou nereálné. Počítá se s odpadem jako druhotnou surovinou i pro energetické využití, ale koncepce budování zařízení na energetické využití odpadu je v nedohlednu.

Ze zprávy se dovídáme jen to, že vše je v podstatě průběžně plněno. Kdy však budeme mít »splněno«, se však nikde nepíše. Nerada bych, aby se Politika druhotných surovin dostala na druhou kolej v prioritách vlády.

Autor: 
Marie PĚNČÍKOVÁ, poslankyně (KSČM)

Články

.