Boj proti válce musí být společný

20. 2. 2022

Před tradičně zabedněnými okny budovy Velvyslanectví USA v ulici Tržiště na pražské Malé Straně, hlídanými zvláště zvýšenou policejní ochranou, se sešli občané, kteří odmítají provokativní průjezdy vojenských konvojů USA přes území ČR a členství své země v paktu NATO, neboť jeho politiku považují za agresivní.

Protiválečný mítink uspořádala pražská KSČM ve spolupráci s dalšími organizacemi a spolky, které za středobod své veřejné práce považují zachování míru v Evropě a ve světě.

»Demonstrace této vojenské síly (průjezd vojenských konvojů USA) je nezodpovědným hazardem, který přispívá ke stupňování napětí na rusko-ukrajinské hranici a k ohrožení míru a nás všech,« řekla v úvodu předsedkyně KV Praha Marta Semelová»Přišli jsme říci jasné NE provokacím proválečných štváčů USA a NATO. Víme z minulosti, jak pomocí lží a vykonstruovaných dezinformací vyvolávají konflikty a války, ať to bylo v Jugoslávii, Sýrii, Libyi, Iráku, Afghánistánu či nyní na rusko-ukrajinské hranici. Náš nesouhlas i opovržení mají i jejich přisluhovači z české vlády a českého parlamentu. Dodávky munice na Ukrajinu, přímá podpora fašistů, válečný pokřik Fialy, Černochové, Lipavského, Langšádlové, Vystrčila, i primátora Hřiba svědčí o tom, jak se zaprodávají cizím zájmům bez ohledu na ohrožení míru, bez ohledu na bezpečí obyvatel,« uvedla a pokračovala otázkou, jestlipak by šli »tito hrdinové« válčit do první linie? »Žádáme proto vládu a parlament – přestaňte přilévat oleje do ohně; řešení je jediné – u jednacího stolu bez řinčení zbraní a válečných výzev!«

Solidarita se Slováky proti US Army

Důrazem na jediné možné, tedy diplomatické řešení navázal místopředseda ústředního výboru Milan Krajča. Také on označil proválečné deklarace, výroky a činy českých ministrů jakopřilévání oleje do ohně současnou vládní koalicí. »Co jiného je schválení zbrojních dodávek na Ukrajinu, která dopadá každým dnem na Donbas? Co jiného jsou slova ministryně Černochové, že je dokonce možné na Ukrajinu vyslat příslušníky Armády ČR? Co znamenají demonstrativní cesty ministra zahraničí Lipavského, aby se fotil s příslušníky ukrajinských ozbrojených sil, které mají na svědomí zločiny, či co jiného je cesta pražského primátora do Kyjeva?« kladl otázky Krajča a připomněl, že v Kyjevě o demokracii nelze hovořit, když jsou lidé napadáni třeba i za to, že hovoří jinou řečí než ukrajinsky či když položí kytičku k soše osvoboditelů od nacistické okupace. 

Komunisté organizovali v minulém týdnu protest u Jihlavy proti americkým konvojům, připomněl Krajča, a solidárně podporují protesty bratrského slovenského národa, kterému byla vnucena hanebná tzv. obranná smlouva USA-SR, přestože s ní většina obyvatel Slovenska nesouhlasí. »Odmítáme, aby v ČR byla cizí vojska; odmítáme, aby zde byla permanentní vojenská základna; nechceme, aby se ČR jakkoli podílela na eskalaci napětí v Evropě! Odmítáme členství ČR v NATO, neboť to je agresivní imperialistický pakt, který přináší agresi, utrpení a smrt,« shrnul poselství protestní demonstrace Krajča, které doprovodil potlesk účastníků a skandování »Zrušte NATO!«.

Za široké mírové hnutí

V další části mítinku vystoupili představitelé různých spolků a hnutí, které akci podpořily. Zástupce Českého mírového hnutí Petr Vlček přednesl aktuální prohlášení Světové rady míru, jíž je České mírové hnutí členem. Světová rada míru uvádí, že eskalaci napětí zapříčinilo svou agresivní expanzí do východní Evropy NATO a vytvořením pásu od Baltu k Černému moři za účelem obklíčení Ruské federace. »NATO své agresivní cíle otevřeně prosazuje a neskrývá, na varšavském summitu mj. prohlásilo, že je připraveno na jaderný úder proti svým odpůrcům,« zdůraznil Vlček, což vyvolalo skandování »hanba« a »fuj, NATO!«.

Světová rada míru si uvědomuje, že konflikty a války ve světě probíhají kvůli kontrole surovin a energetických zdrojů, kvůli ziskům a trhům a kontrole sfér mocností, a zde spočívá příčina i současné neklidné doby. Přitom je otřesným paradoxem, že na jedné straně rostou válečné výdaje, na druhé straně trpí 820 milionů lidí hladem, citoval Vlček Světovou radu míru. Součástí současných procesů destabilizace je i ideologická kampaň za přepisování dějin, v níž EU klade rovnítko mezi reakční fašistické nacistické teorie a odpor těch, kteří se postavili proti těmto silám přes sedmi desetiletími.

Adam Nainar z Komunistického svazu mládeže připomněl, jak v uplynulých letech mainstreamová média prokazatelně lhala, aby zmanipulovala veřejné mínění ve prospěch války – v případě Jugoslávie, údajných zbraní hromadného ničení v Iráku, jež zahájily invazi do této země, lhaní o poměrech v Libyi či Sýrii. Proto nelze věřit mainstreamu a válečným štváčům manipulujícím s veřejným míněním, podtrhl Nainar. Kapitalisté mají zájem na válce, aby mohli prodávat zbraně, zdůraznil s dodatkem, že dokud bude kapitalismus, mír na světě nebude nikdy. Proto mladí komunisté požadují vystoupení ČR z NATO a jeho rozpuštění, neboť chtějí mír a život beze strachu pro všechny lidi na Zemi.

Na nepřijatelnou situaci, kdy česká vláda vyslala českou munici na Ukrajinu, aby zabíjela třeba i děti v LLR a DLR, poukázala předsedkyně RR Levicových klubů žen Květa Šlahúnková. Tamním dětem v konkrétní škole v Luhansku levicové ženy posílají dárky, přispívají jim na školství. »A najednou jim česká vláda pošle munici, aby tyto děti byly zabíjeny?« ohradila se jménem všech mírově uvažujících žen, které by rády viděly uplatnění peněz při odstraňování problémů ve zdravotnictví, sociální oblasti či školství, zásadně však nikoli pro vedení války.

Václav Novotný z OI Ne základnám, iniciativy, jež osvědčila své schopnosti v bojích proti americkému radaru původně zamýšlenému v Brdech, informoval, jaké kroky Ne základnám činí dnes. Apeluje na vládní politiky, připomíná, kde dle nich dochází k porušování dosud ujednaného. Například ještě Babišova vláda odsouhlasila pro průjezdy napříč Českou republikou menší počet amerických vojáků a jejich techniky, než se tak aktuálně děje průjezdem Armády USA na cvičení Saber Strike na Slovensko (a bude se dít i při návratu na základny v Německu). Vyzval, aby se občané obraceli na premiéra Petra Fialu (ODS) a poslance s apelem, že nechtějí být vtaženi do války. K ničemu takovému totiž nedostali současní politici od občanů mandát.

Na válečné běsnění doplácejí pracující

Pro to, aby se lidé nestali »potravou« pušek, děl a dalších zbraní, horoval ve svém projevu předseda Odborového sdružení ČMS Stanislav Grospič. Občané se musí dnes vyrovnávat s dopady narůstající hospodářské krize a pandemie covidu, a současná pětikoaliční vláda se nezabývá tím, jak žije její lid, jenž si »utahuje opasky«, ale touží být všemožně »v náruči« Spojených států amerických, míní Grospič. »Na válečné běsnění vždy nejvíce doplácí pracující člověk, který se dostává do soukolí mocných.« A pokud občané dokázali společně vystavět hráz na Brdech, dokázali vyvinout velkou vlnu solidarity, je potřeba tak činit i dnes, vyzval odborový předák. Motiv nezbytného spojování všech protiválečných sil ostatně procházel jako červená nit všemi vystoupeními. »Odbory jsou  na straně pracujících, na straně míru a slovanské vzájemnosti!«

Předseda Národní rady KČP Jaroslav Hudec vyjádřil naději, že tímto společným protestem »dáme najevo své odhodlání ubránit mír a nedovolit pokračování válečného dobrodružství u bran Ruské federace a Běloruska s využitím těžce zkoušeného lidu bratrské slovanské Ukrajiny«.

Nedělní demonstrace proti válce měla i mezinárodní rozměr, neboť se jí solidárně zúčastnila skupina německých antifašistů a mírových aktivistů z Braniborska. Jejich představitelka Monika Schömmelová informovala, že němečtí odpůrci válek NATO uspořádali v pátek minulý týden v Berlíně obdobnou akci, aby vyjádřili nesouhlas s průjezdem amerických vojsk na východ Evropy a s členstvím v NATO. »Boj za mír musí být společný,« zdůraznila.

S vražděním donbaských dětí se nesmíříme

Na závěr vystoupil prezidentský kandidát KSČM Josef Skála, komunista a kandidát českých vlastenců. »Nám nemůže být lhostejné, že ti, kdož vyhráli krvavý státní převrat na Majdanu, vraždí donbaské děti. S tímto se nikdy nedokážeme smířit. Chápeme proto, proč se tomu postavili lidé v Doněcké a Luhanské lidové republice, rozumíme jim a nikdo nám nenamluví, že na to nemají právo,« řekl a připomněl otřesná fakta o počtu ukrajinskými vojáky zavražděných dětí na Donbase a v Luhansku: 147 celkově, z toho 49 děvčátek, k tomu 363 zmrzačených donbaských dětí. S tímto se nikdy nesmíříme, zvolal prezidentský kandidát.

Skála jako historik připomněl, že letos v říjnu tomu bude 60 let od Karibské krize. »Tehdy z Turecka mířily jaderné zbraně USA na Sovětský svaz a doba jejich doletu byla několik minut. SSSR podnikl odvetný krok a dovezl srovnatelné zbraně na Kubu. USA reagovaly na samé hraně třetí světové války! Mocnosti tehdy dospěly k rozumnému závěru, že toto se již nikdy nesmí opakovat. Jenže ono se to začíná opakovat. Přece rozmisťovat americké jaderné zbraně v Rumunsku či Bulharsku znamená zkrátit dobu doletu na ruská města na 3-5 minut! Ti, co mají záchvaty rusofobní vztekliny, by měli pochopit, že to není v jejich zájmu, nikoho z nás,« připodobnil Karibskou krizi současné situaci a vyzval k mobilizování proti válce všech rozumně uvažujících občanů. Pojďme si říci, že to nevzdáme, zakončil optimisticky.

Po hodině se lidé od budovy americké ambasády začali rozcházet. Mezi nimi i Jiří Folajtár z Prahy, jenž se pro náš list představil jako římskokatolický věřící, člověk, jehož rodina byla v minulém režimu pronásledována, ale přesto přišel na akci pořádanou komunisty, protože s pojetím mítinku souhlasí. Američané provokují Putina, řekl naší zpravodajce a připomněl například masakr vietnamských civilistů v My Lai jako hrůzný zločin amerického imperialismu.

Video: 

Fotogalerie

Autor: 
Monika Hoření
Zdroj: 
FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ