Všechno je někdy poprvé. I kadet Biegler v čele české diplomacie, říká Josef Skála

20. 2. 2022

„Rusko si nechce věšet na krk Ukrajinu, vyrabovanou nadoraz a zmítanou politickou vzteklinou,“ míní vlastenecký kandidát na Hrad Josef Skála. Volá po zrušení německé přirážky k cenám proudu i plynu. A nabízí scénář, jak změnit „zelený amok z černé díry v český zisk“.

Pane doktore, vy jste na nedávné Demonstraci za mír, kterou pořádala v Jihlavě KSČM, připomněl, že jsme za války museli v našich zbrojovkách vyrábět zbraně pro wehrmacht a označil jste za velkou hanbu, že dnes chceme zbraně vyrobené v ČR dodávat dokonce jako dárek, cituji „novému Drang nach Osten“? Je tedy jasné, že nesouhlasíte s postojem naší vlády ohledně toho, co se odehrává kolem Ukrajiny. Co vám nejvíc vadí a co byste v tomto směru vládě vzkázal?

Vláda má dbát o naše bezpečí a národní zájmy. Ve vztahu k Ukrajině zachází s obojím jako hazardér. Měrou tak nehoráznou, že se musel ozvat i Václav Klaus. My z vlasteneckého sdružení Kudy z krize se s ním v mnohém neshodneme. Jeho otevřený dopis, jejž zaslal v pondělí premiérovi, jsme však podpořili jednomyslně. Mnichov 1938 byl vnější zradou a diktátem. Změnil nás v průchoďák tažení „nach Osten“. A v jeho zbrojní zázemí. Tehdy pod bestiálním tlakem werkschutzu a gestapa. Má snad kdo odjištěnou hlaveň u spánku i dnes? Mnichov napodruhé nám vnucuje domácí svévole. Následky hrozí být ještě ničivější. Zkrotit tu prodejnou mánii je nejvyšší čas.

Podle amerických tajných služeb mělo Rusko pravděpodobně tento týden „zaútočit“ na Ukrajinu. Rusko ale naopak oznámilo konec vojenského cvičení na Krymu a vojáci prý odcházejí. Amerika na druhé straně ale naopak uvedla, že ruské jednotky se pohybují směrem k Ukrajině. Co na to říkáte? Jaký vývoj lze ještě v nejbližších dnech očekávat?

Hezky to napsal jeden vtipálek: „Uvalme na Rusko sankce za to, že Ukrajinu ne a ne napadnout.“ Všechno je někdy poprvé. I kadet Biegler v čele české diplomacie. Na Ukrajině v maskáčích a helmě. Má se k ní hůř, než vegetarián k husímu stehnu. Proč by si Rusko věšelo na krk zemi, vyrabovanou na kost a zmítanou politickou vzteklinou? To jediné, co ignorovat nemůže, je zbabělý teror proti Donbasu. Žijí tam i milióny etnických Rusů. Soldateska, pyšná na nacistický rodokmen, jim vraždí i nevinné děti. Zabila jich už 147, včetně 49 děvčátek. Dalších 363 jich zmrzačila. Minské dohody potvrdila i rezoluce 2202, schválená Radou bezpečnosti OSN už v roce 2015. Kyjev je porušuje den co den. Teď se dokonce dožaduje jejich zrušení. „Zákonem o přechodném období“ dává najevo, že se chce Donbasu zmocnit krvavou agresí. Má se mu dovolit i to? Jen proto, že by to lahodilo České televizi? A „straně války“ mezi ministry a poslanci? Ruská armáda stojí na území vlastní země. Drží tím v šachu psychopaty, vraždící i malé děti.


Josef Skála na Hrad. Líbí se vám? Pomozte mu sesbírat podpisy. Podepište petici!


Na zmíněné akci v Jihlavě mluvil i Ján Čarnogurský, který zmiňoval, že na Slovensku se konají rozsáhlé demonstrace kvůli obranné dohodě mezi Slovenskem a USA. Co taková obranná dohoda ve své podstatě vlastně znamená nejen pro Slovensko, ale i pro okolní státy?

Slovensko přišlo i o poslední torzo suverenity. Zupáckým diktátem, vylučujícím i parlamentní debaty. Ignoroval i zdrcující rozklad, podepsaný generálním prokurátorem. Slovenská opozice mluví o totalitě, zavánějící hnědým morem. Ze Slovenska je vojenské předmostí. Pod neomezeným velením cizí mocnosti. Slováci jsou tak, aniž byli dotázáni, i terčem potenciální odvety. Protesty proti zvůli zaplnily velká náměstí. Slováci nejsou z těch, kdo stáhnou chvost. Ty, kdo jim vládnou, drží u koryt už jen hrubá síla. Tím větší změnu přinesou příští volby. Povede i k vypovězení hanebné smlouvy? Pomohlo by to vlasteneckým silám celé střední Evropy.

Našim územím právě na Slovensko na alianční cvičení tento týden projížděl americký vojenský konvoj, proti čemuž bylo slyšet protesty nejen od zástupců KSČM. Jaký je váš pohled na tuto akci?

Je to show velmocenské arogance. Z nás dělá komplice politiky, z níž koukají jen samé ztráty. Jak že to řekl Henry Kissinger? Být nepřítelem USA je nebezpečné. Tím nebezpečnější je být jejich přítelem. Už je to tady.

Velký ohlas nedávno také vyvolal projev prezidenta Bidena, který po jednání s německým kancléřem Scholzem prohlásil, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, plynovod Nord Stream 2 končí. Co na takový vzkaz říci?

Z Bidena padají i věty na hraně různých diagnóz. Tuhle však vypustil při plném vědomí. Coby vzkaz, že má za dobyté území i své spojence. A hodlá jim poroučet přes hlavy jejich vlád i parlamentů. Vteřina dějin, kdy si to může dovolit, se blíží ke konci. Metr stříhají i nicotné kariéry jejích místodržících, Až s nimi principál naloží jako s Afghánistánem, nebude jim co závidět.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy