KSČM v Ostravě navrhla referendum o vodárnách, zatím neuspěla

18. 2. 2022

Vyhlášení místního referenda o vodě navrhli na středečním jednání zastupitelů Ostravy čtyři opoziční politici z KSČM. Podporu většiny zastupitelů však nezískali.

Opoziční politici tak reagovali na rozhodnutí většiny zastupitelů, kteří v listopadu podpořili záměr prodloužit o 10 let spolupráci s provozní společností OVAK. „V té má Ostrava podíl 41 % a rada města je konečnou instancí rozhodující o ceně vody. A celá vodárenská infrastruktura je v majetku města,“ upozornil primátor Tomáš Macura (ANO).

Opozice má ale výhrady. „Voda je nenahraditelná surovina. My do ní investujeme, potom ji prodáváme. A jelikož se pohybujeme v monopolním prostředí, muselo by se stát něco mimořádného, aby z toho nebyl zisk. A teď rozhodujeme o tom, zda plody budeme konzumovat my, nebo někdo jiný,“ řekl spoluautor návrhu referenda Martin Juroška (KSČM).

Komunisté chtějí referenda dosáhnout peticí

Po rušné debatě, která trvala asi hodinu, zastupitelé návrh na vyhlášení místního referenda zamítli. Tím to podle komunistů nekončí. „Je ještě jiná možnost, jak zajistit konání referenda. Po městě už koluje a na internetu lze stáhnout formulář petice, která žádá vyhlášení referenda. Pokud se nám podaří získat 13 700 podpisů oprávněných ostravských voličů, město bude muset referendum vyhlásit,“ uvedl Josef Babka (KSČM). Petiční výbor by ale musel získat podpisy dřív, než město schválí novou smlouvu s OVAK.

ZdrojOpozice v Ostravě navrhuje referendum o vodárnách, zatím neuspěla - iDNES.cz

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iDnes.cz