Mikuláš Peksa - novodobý vypravěč fantastiky nebo muž bez svědomí

10. 2. 2022

"Mami, můžu se večer dívat na televizi," ptá se u sobotního obědu náctiletý syn své rodičky. "Záleží na tom, zda odpoledne bude svítit slunce a foukat vítr", reaguje matka.

Takhle nějak podle pirátskýo europoslanec Mikuláš Peksa plánuje blízkou energetickou budoucnost. Zcela vážně (to je na tom nejnebezpečnější) totiž tvrdí, že elektrárny jako takové se v Česku nevyplatí a že energii si zajistíme jejím dovozem. Tu a tam nějaký ten solární panýlek či větrníček by nám snad ještě povolil ale tradiční elektrárnu? Ne. Chvíli sice máte pocit, že čtete rozhovor se špatnou kopií Julese Verna, ale záhy se literárnímu velikánu v duchu omlouváte, poněvadž takové fantasmagorie by on písmem ani slovem nikdy nesdělil.

Jeden z diskutujících na serveru novinky.cz k tomu trefně poznamenal: "A ten dovoz zaplatíme z čeho? Pak budeme zase závislí na někom jiném a nikdo si dnes nemůže dovolit predikovat, že se v tom "vývozním" státě stane něco nepředvídatelného, a pak se budeme divit, že se nás bude snažit energeticky vydírat." Jako už dnes skrze potraviny a zemědělské komodity, dodávám já.

Shrnuto a podtrženo - jeden Pirát spolulikviduje naši zemi v Bruselu, další k tomu s přilbou na hlavě (a nevím s jakými gatěmi) vydatně přispívá v první linii americko-ukrajinské války, která sice válkou není, ale Spojené státy chtějí, aby byla, takže to chce i Jan, a jiní z téhle podivné sešlosti se činí zase jinak, každý podle svého "nejlepšího" svědomí... Protože občané na nich ve vzácně většinové shodě nenechávají nit suchou, STAN nevyjímaje, zajímalo by mě, kde loni na podzim nabrala tahle fešná koalice oněch 15,62 procenta...

Články

.