iDnes: Stalin byl rozporuplná osobnost, říká kandidát komunistů na Hrad Skála

6. 2. 2022

Být alternativním mluvčím národních a sociálních priorit chce Josef Skála, kterého komunisté vybrali jako svého kandidáta do přímé volby prezidenta. Skála patří k ortodoxnímu křídlu KSČM. „Byl velmi rozporuplná osobnost,“ odvětil v rozhovoru pro iDNES.cz na otázku, zda byl Stalin zločinec. Tvrdí také, že politika Ruska neomezuje suverenitu Ukrajiny.

Co vás přesvědčilo, abyste kývl na to, že budete s podporou KSČM kandidovat na prezidenta?
Z mé hlavy ten nápad není, to bych chtěl zdůraznit. Byla to iniciativa dvou skupin lidí. První zevnitř strany, mezi nimiž hrála velkou roli Kateřina Konečná (předsedkyně KSČM, pozn. red.), a druhá lidí z té, řekněme, alternativní scény a z řad nespokojených občanů. Volají po alternativě a vidí ji šanci prezentovat.

KSČM vypadla na podzim ze Sněmovny. Dostala jen 3,6 procenta hlasů a volilo ji asi 190 tisíc lidí. Znamená to, že poptávka po komunistech mezi voliči moc není. Jdete, dá se říci, do předem ztraceného boje.Stát se alternativním mluvčím priorit

Doufám, že to nevyzní hloupě. Chci to pojmout jinak, než měla KSČM ve zvyku v posledních letech. Moje snaha je rozkročit se víc do šířky a stát se alternativním mluvčím všech národních a sociálních priorit, které jsou dnes velmi ohroženy. Široký vlastenecký projekt, který se opírá o chytré lidi hodně napříč spektrem. Samozřejmě komunistická strana v tom spatřuje šanci na...

Zviditelnění?
Zviditelnění a řekl bych obnovu důvěry lidí, u kterých ji ztratila.

Nemáte zastoupení v parlamentu, takže potřebujete 50 tisíc podpisů a jeden ze známých komunistických politiků reagoval pro iDNES.cz na těsný výsledek hlasování uvnitř KSČM, že druhá půlka, tedy ti, kteří vás nepodporovali, je tak hodně naštvaná, že vám ani nebude shánět podpisy. Je vůbec reálné, abyste ty podpisy sehnal?
To se uvidí. Vím velmi dobře, že kdyby to záviselo jen na strukturách komunistické strany, tak by to mohlo být schůdné i docela obtížně. Bude to hodně záležet na angažované veřejnosti i mimo stranu.

Kandidatura na prezidenta umožňuje před prvním kolem dát na kampaň 40 milionů korun, před druhým dalších 10 milionů. Kde chcete všechny ty desítky milionů korun shánět, když je KSČM na tom finančně po volbách dost špatně?
Vím, že takové peníze nedostanu. Celá ta kampaň bude mít k dispozici nějaký legrační zlomek částek, o nichž hovoříte. To je pochopitelné.

Co je ten legrační zlomek?
Nevím. Ne, že bych vám to nechtěl říci. My jsme o tom ještě nehovořili.

Více v rozhovoru na iDnes.cz - https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-idnes-cz-kandidat-kscm-na-pr...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iDNES.CZ/Josef Kopecký