Otupme napětí!

7. 2. 2022

Jenom diplomacie vede k míru a média zbytečně eskalují napětí. Především je tak nyní potřeba otupit agresivní rétoriku a soustředit se na řešení situace.

Ve včerejších Otázkách Václava Moravce to uvedla europoslankyně a předsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná.

Dnes se má mimo jiné s ruským prezidentem Vladimirem Putinem setkat francouzský prezident Emanuel Macron.Podle Konečné by toto setkání mohlo otupit agresivní politiku, kterou vede prezident Biden za USA.Francie nyní předsedá EU. »Pouze média to tak interpretují, že se něco chystá. Rusové jsou nyní na svém vlastním území. Na rozdíl od vojáků USA, jichž máme desetitisíce rozesetých i po Evropě, a jejich počet se neustále zvyšuje,« upozornila Konečná. »Jenom diplomacie vede k míru. Nerada bych, abychom se zabývali tím, že na svém vlastním území někdo koná vojenská cvičení. To se prostě děje ve všech státech, akorát USA je konají osm tisíc kilometrů od svého vlastního území,« dodala.

»Vezměme si, kde všude mají Spojené státy svou vojenskou přítomnost, vezměme si jen krátkou historii – Afghánistán, Sýrie, Libye… Já nechci, aby takhle dopadla Ukrajina, a nechci, aby se Česká republika jakkoliv na tom podílela – a to včetně toho, že bude na Ukrajinu dodávat munici,« nastínila Konečná. Přeje si proto, aby se Ukrajina stala neutrální zemí. »To je jediná možná cesta. Eskalace konfliktu ze strany USA v tuhle chvíli k ničemu nepovede,« uvedla. V celém pásmu od Pobaltí přes Bělorusko až po Turecko by pak ráda viděla bezpečnou zónu. Krizi pak podle ní eskalují především média.

Konečná každopádně upozornila také na to, že Ukrajina dodnes nevyšetřila masakr v Oděse nebo na Majdanu. »A dodnes se v Kyjevě vylučuje z univerzity za to, že máte vlastní názor a lidé jsou nuceni odcházet z Ukrajiny,« připomněla. »Je správné, že vysokoškolští profesoři byli vyhazováni jen proto, že jazykový zákon by měl být řešen jinak? Vždyť je to vše o tom, že v roce 2014 tam americká administrativa naimplementovala tři své ministry do vlády. A bylo to první, co udělali. V podstatě popřeli menšiny. Tehdy jsme se jako Česká republika měli ozvat… Proč si tak Orbán rozumí s Putinem? Přesně proto, že za současné vlády likvidují jak maďarskou menšinu, tak i tu ruskou…,« uzavřela Konečná.

Video: 
Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Tomáš CINKA