Nikdo by neměl zůstat sám na starosti, které nás čekají

1. 2. 2022

Rozhovor Haló novin s Milenou Povolnou, předsedkyní sekce živnostenského a malého podnikání odborného zázemí KSČM

Jak pohlížíte na rozjezd nové vlády Petra Fialy? Už je něco, co vás zaujalo v pozitivním, či negativním slova smyslu?

Publikované prohlášení Fialovy vlády je opravdu »akademické«, plné frází a obecností. Běžný občan mu nerozumí. Co znamenají zkratky BIM, LNG, FVE nebo anglikanismy testbedspin-off nebo benchmarking. Za líbivými slovy je cítit past na lidi, zejména když pravicová vláda se chce starat »o ty nejzranitelnější«. Jak se říká, slibem nezarmoutíš. Mnoho lidí má vyhlídky spadnout do kategorie chudých a sociálně vyloučených osob. Myslím, že řada lidí do této skupiny už spadla.

Ďábel se však skrývá v detailu. Mohou za to průměry a procenta. Jak bude vláda hledat ty nejzranitelnější? Budou si muset podávat nové žádosti a aktivně se hlásit o příplatky a příspěvky? Kolik z nich bude stahovat »apky« a komunikovat s úřady elektronicky? Distanční výuka ukázala, jak relativně mnoho dětí a rodin nemá počítače, nemá přístup na internet a nemá ani počítačovou gramotnost. Digitalizace státní správy už bude mít své ministerské zastoupení, ale v praxi se to projeví kdy?

Řada lidí, a říká se, že jsou jich dvě třetiny, když slyší o výši průměrné mzdy a důchodu, tak se může jen rozzlobit…

Je něco, co vám v programovém prohlášení vlády skutečně chybí?

Pročetla jsem poctivě všech 56 stran, i když jsem trpěla, protože nemám ráda plané řeči. Ale byla bych ráda, kdyby mne někdo vyvedl z omylu, že se tam nic nepraví o učňovském školství a právě o tom, kdo bude v téhle zemi něco skutečně dělat jako řemeslník, jako ten, kdo vám opraví to, co se porouchá. To by byl velký příspěvek k záchraně planety, klimatu a vůbec ekologii. Co není potřeba vyrobit, to nespotřebuje materiál ani energii a nakonec ani neskončí jako odpad na skládce.

Jen se naznačuje, že by průmyslové podniky měly spolupracovat se školstvím a vědou a převádět poznatky vědy do praxe. Čím se budou živit mladí lidé, kteří budou mít jen základní vzdělání a na kvalifikaci budou vyšší požadavky? Každý nemůže být »youtuberem« a bohužel někdy i »dealerem«. Bez perspektivy důstojného života, založení rodiny, možnosti uživit se prací a najít bydlení si tato společnost zadělává na velké problémy.

Pro živnostenské a malé podnikání je existence dobrých řemeslníků klíčová, ale jejich příprava a znalosti jsou základ.

Tématem těchto dnů u ministrů je hledání úspor ve státních financích a s tím spojená halasná kritika bývalé vlády, která měla být rozhazovačná. Myslíte si to také a je možné vůbec někde ve státním rozpočtu ušetřit?

Ano, máme státní dluh. Teď nastoupí rozpočtově odpovědná pravicová vláda, která začne šetřit a hlavně škrtat. Ministr financí mi připomíná řemeslníka, který vám přijde něco spravit a první, čím začne, je zpochybňování kvalit toho, kdo se vám v tom hrabal před tím. Je mi trochu líto voličů a příznivců nových koalic, kteří se musí tvářit, že pan ministr je odborníkem na svém místě. Každá dobrá účetní již po pár větách pozná, že neví, o čem mluví. A zvláště bych chtěla slyšet tu pohádku o podpoře při zajištění dostupného bydlení.

Pokud bych mohla novou vládu za něco pochválit, pak, že zatím se všichni snaží neříkat ani při zvědavých otázkách novinářů nic o svých názorech na věc a čekají až na konečné stanovisko vlády. Jen jednou byl jeden ministr překvapen, že se vyskytlo nějaké jiné procento…

A kde ušetřit?

Pochopitelně na zbrojení. Úmyslně neříkám na armádě, ale na zbrojení. Dvě procenta z HDP je nehorázný výmysl, který nemá žádné reálné opodstatnění. Proč to není jedno procento, nebo pět procent? Všichni mají plnou pusu hospodaření, ale místo aby počítali podle toho, co je potřeba, tak počítají, kolik můžou, a zde dokonce, kolik musí utratit.

Na jaké války se připravujeme? Pásová bojová vozidla pěchoty budou sice jistě modernější než ta, co máme nyní, ale 210 kusů za 50 miliard? To znamená jedno za 238 095 238 Kč. No, nekup to! Když se to číslo napíše se všemi nulami, tak se lépe vysvětlí, že miliarda je tisíc milionů.

Jedno vozidlo stojí asi tolik, kolik činí roční rozpočet města s cca 5000 obyvatel. Vážně si někdo myslí, že BVP je zbraní pro budoucnost? A to je ještě nemáme a dosavadní průběh posuzování nabídek také ukázal, že žádná není dokonalá.

Prezident Miloš Zeman překvapil počátkem nového roku radou, aby Fialova vláda zrušila daňové výjimky, ovšem tou je i nezdanění důchodů. Co tomu říkáte? Sám prezident je senior a o seniorské hlasy se vždy opíral, senioři do značné míry byli jeho voliči.

Pan prezident, jak sám řekl, už nemusí obhajovat svou funkci a může tak navrhovat i nepopulární věci. Tento nápad už tu byl. Zdrojem příjmů státního rozpočtu jsou zejména daně. Starobní a jiné druhy důchodů jsou již čistým příjmem a jejich zdanění by bylo tzv. dvojím zdaněním. Je vidět, že pan prezident asi nepatří k lidem, jejichž jediným zdrojem příjmů je starobní důchod.

Jsou v programovém prohlášení Fialovy vlády nějaké změny, které se dotýkají přímo živnostenského a malého podnikání?

Ano, hlavně zrušení elektronické evidence tržeb (EET), o kterém si můžeme myslet leccos. Ale skoro všichni si zvykli. Řada podnikatelů poznala, že jim to pomohlo i v poctivosti personálu. Tak to bude jen další pokyn ke zvyšování cen.

Zvýšení hranice DPH a paušálu na dva miliony de facto jen respektuje vývoj cen. Jednotlivé OSVČ, živnostníci, kteří nemají zaměstnance a kterých je skoro milion, se budou muset rychle orientovat v nastavených podmínkách. V programovém prohlášení se o nich nedočteme, kromě snižování byrokratické zátěže, což už tu bylo několikrát. K paušálu se přihlásil jen zlomek OSVČ, kterým se to třeba v rozjezdu podnikání vyplatí. Ve skutečnosti vycházejí jejich daně a platby nižší než paušál.

Odkud vycházejí vaše praktické znalosti a zkušenosti z živnostenského a malého podnikání?

Jsem OSVČ bez zaměstnanců od října 1992. Dá se říci, že jsem u toho byla od samého počátku.

Protože jsem celý svůj profesní život byla zaměstnána v podniku Jawa, tak jsem se potom, jako OSVČ, snažila pomoci v prodeji a marketingu motocyklů a také vydáváním časopisu pro motorkáře Mototuristika. Chtěla jsem ukázat, že motocykly umožňují báječný způsob cestování a poznávání světa. A abych neskončila jen u teorie, tak jsem s jedním vráceným motocyklem sjezdila velký kus Evropy, když jsem si v 51 letech pořídila řidičský průkaz na motorku.

Jak vlastně pracuje sekce živnostenského a malého podnikání odborného zázemí ÚV KSČM v současné době, kdy je mnoho činností paralyzováno covidem?

Naše sekce se skutečně již dlouho nesešla. Důvod je pochopitelně v covidových opatřeních, ale také proto, že jsem se z rodinných důvodů odmlčela. Členové sekce pracovali online i po mailech, zpracovávali stanoviska i připomínky ke státnímu rozpočtu, k volebnímu programu ap.

Vzhledem k tomu, že nás neúspěch ve sněmovních volbách nepřekvapil, tak se nyní snažíme najít novou náplň práce pro sekci, aby odpovídala možnostem a měla smysl pro budoucnost.

Navážu na to, co jste zmínila o vaší podnikatelské činnosti – prodeji motorek. Vy jim rozumíte?

Na to, že jsem 23 let pracovala v Jawě a jsem absolventkou Fakulty strojní ČVUT, by se to slušelo. Určitě vím, proč jezdí, jak se vyrábějí a taky něco o ekonomice výroby. Vyzkoušela jsem si také, jak se na nich jezdí.

Motorkářek, které propadly lásce k motorkám a kouzlu rychlé jízdy, je v dopravním provozu na našich silnicích a dálnicích čím dále více. Například má známá, mladá a velmi pohledná žena, miluje jízdu na motorce. I její synové už na ní jezdí. Ale je to bezpečný druh osobní dopravy?

Není to bezpečný druh dopravy. Ale při hustotě provozu, chování řidičů a kvalitě silnic to dnes asi není žádný druh. Prostě musíte jezdit tak, jak nejbezpečněji to jde, a doufat, že vás nepotká nikdo, kdo tak nečiní.

Řekněte podle vašich motorkářských zkušeností – dá se jezdit v každém počasí, nebo pro některá roční období platí pro motorky omezení, jaké máte praktické rady?

Motorkáři dnes říkají: »Není špatné počasí, jen špatné oblečení.« Ale už se mi podařilo jet v Alpách, když začala ke konci května taková chumelenice, že nebylo vidět na krok.

Je lepší se schovat, ale když vás chytí prudký déšť na cestě, tak ať máte jakoukoli nepromokavou kombinézu, tak prostě z toho suší nevyváznete.

Jak se chystáte prožít rok 2022?

Možná jste se chtěla zeptat, jak přežít. Doufám, že se nám všem bude dařit vyrovnat se se všemi protivenstvími, která se na nás valí. Covidová, energetická i inflační. Nejvíc bych si přála, aby lidé zvažovali, co ještě snesou a proti čemu je nutné se bránit společně. Také bych si moc přála, aby si lidé všímali, jestli náhodou jejich soused nebo stařičká sousedka netrpí, a pomohli mu či jí třeba právě s tím, jak získat finanční příspěvek na nájem nebo v hmotné nouzi.

Ti »nejzranitelnější« totiž žijí mezi námi a často jim hrdost nedovoluje se doprošovat. Nikdo by neměl zůstat sám na starosti, které nás čekají.

Monika HOŘENÍ