KSČM staví vlastního kandidáta na prezidenta

31. 1. 2022

Komunistická strana Čech a Moravy se rozhodla, že postaví vlastního kandidáta na prezidenta. Takové rozhodnutí padlo na 3. zasedání ÚV KSČM 22. ledna tohoto roku. Po diskusi bylo rozhodnuto, že okresní výbory doplní jeden podaný návrh a podají další vlastní kandidátky a rozšíří výběr. Ústřednímu výboru se sešly dva návrhy, které splňovaly zákonem stanovené požadavky, ale i kriteria KSČM.  V těchto dnech se o dvou kandidátkách rozhoduje neveřejným hlasováním.

Navrženými kandidáty jsou bývalý předseda Vojtěch Filip a bývalý místopředseda Josef Skála.

Seznam Zprávám to potvrdila předsedkyně strany a europoslankyně Kateřina Konečná. „Ústřední výbor právě rozhoduje o tom, kdo jím bude,“ řekla bez dalších detailů Kateřina Konečná.

Jména navrhovaly okresní organizace KSČM, podmínkou bylo, aby dotyčný s kandidaturou souhlasil.

filipskala.jpg„Je to zatím vnitrostranická záležitost, a tak k tomu přistupuji. Každý úkol, který mi strana uloží, se snažím splnit co nejlépe“, uvedl Vojtěch Filip ke své kandidatuře.

Josef Skála kandidaturu také potvrdil. „Je to nápad Kateřiny Konečné a já jsem souhlasil. Nehodlám to pojmout jako sektářkou akci, rád bych se rozkročil do šíře a pojal to jako projekt širokého vlasteneckého bloku,“ uvedl Skála.

V současné době strana již nemůže spoléhat na hlasy svých poslanců, a proto zvolený kandidát bude muset získat pro svou kandidaturu 50 tisíc podpisů a to nebude nijak snadné. Že se uchází o místo kandidáta na Hrad, potvrdil Vojtěch Filip i Josef Skála. Výsledky hlasování, respektivě 1. kola budou veřejnosti k dispozici ve čtvrtek 3. února 2022. 

Související: 

Komunisté poprvé postaví vlastního kandidáta na prezidenta

Fotogalerie

Autor: 
Josef Kovařík, člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní