Dmitrij Novikov (KPRF): Levice v Evropě je přirozeným spojencem Ruska

30. 1. 2022

28. ledna, ve vysílání programu "Meeting Place" na kanálu NTV, se konala diskuse o vztazích Ruska s Evropou a Spojenými státy v souvislosti se zhoršením situace na hranici s Ukrajinou. Programu se zúčastnil místopředseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruské federace (KPRF), první místopředseda Výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Dmitrij Novikov.

Především se zástupce Komunistické strany Ruské federace dotkl tématu "nevyhnutelné války" mezi Ruskem a Ukrajinou, o kterém se diskutuje v západních médiích. Dmitrij Novikov upozornil na skutečnost, že vojenská hysterie v Evropě a ve Spojených státech je již dlouhou dobu živena, ale její stupeň v posledních týdnech prudce vzrostl. Důsledkem propagandistické kampaně bylo, že mnoho politiků na Západě samo věřilo v možnost rusko-ukrajinského střetu. Konkrétní závěry z toho ve Washingtonu a evropských hlavních městech se však liší.

Pro Spojené státy pomůže vybičování tématu "nevyhnutelné války" nejen oslabit pozici naší země, ale také dále posílit její vliv na evropském kontinentu. Vojenská eskalace opět umožní využití mechanismů NATO. "Ochrana spojenců" se stane záminkou pro Spojené státy, aby vytvořily nové vojenské základny k posílení své vojenské přítomnosti v Evropě. V důsledku toho bude historická úloha a vliv Evropy ve světě spíše klesat, než zvyšovat.

Pokud jde o země EU, začátek ozbrojeného konfliktu mezi Moskvou a Kyjevem pro ně nevěstí nic dobrého. Válka představuje skutečnou hrozbu pro evropské zájmy, a to jak vojenské, tak ekonomické. Posílení pozice Spojených států v souvislosti s podněcováním Ukrajiny proti Rusku je velmi reálným nebezpečím jak pro Berlín, tak pro Paříž.

Evropská levice je přirozeným spojencem Ruska

Při hodnocení situace evropskými politiky je důležitý také volební faktor. Z tohoto pohledu si francouzský prezident Macron vybral ten správný okamžik, aby ukázal iniciativu jakéhosi zprostředkování. Na pozadí možné slepé uličky v jednáních Ruska se Spojenými státy a NATO mu Macronovy návrhy umožní hrát roli "mírotvůrce" a tím zvýšit svůj politický kapitál v předvečer pro něj důležitého volebního období.

Během televizního programu byly také diskutovány možnosti Ruska spolupracovat s různými politickými silami v Evropě na ochraně a prosazování svých vlastních zájmů. Dmitrij Novikov řekl, že všichni politici zemí EU mohou být rozděleni na "proevropské" a "proamerické". První z nich zpravidla činí adekvátní prohlášení adresovaná Rusku, včetně tématu Krymu a dalších otázek bilaterální a multilaterální mezinárodní agendy. Zejména nedávno došlo k prohlášení vrchního velitele německého námořnictva, že Krym se ukrajině nevrátí. Ačkoli ho prohlášení armády stálo kariéru, ukazuje, že ve vládnoucích kruzích evropských zemí existuje poměrně populární linie k hledání způsobů vzájemného porozumění s Ruskem.

Dmitrij Novikov kritizoval výzvy, které často slyší ruská média, aby vsadily na pravé křídlo evropského politického spektra na ochranu ruských zájmů v zahraničí. Zástupce Komunistické strany Ruské federace také poukázal na nepřípustnost spojování liberálů, například německých Zelených a dalších, s levicí.

Na základě své ideologie evropští zastánci sociální spravedlnosti důsledně odsuzují imperialismus a americkou touhu po hegemonii. Z tohoto důvodu jsou to oni, nikoli pravicoví politici, kdo je přirozeným spojencem Ruska. Na tyto síly by se mělo spoléhat při hledání způsobů, jak posílit vztahy mezi naší zemí a zeměmi Evropy.

Související:

Deset kroků k moci lidu

 

Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
KPRF.ru 30.01.2022 02:01