Čtyři miliardy? Jedenapůlroční rozpočet našich Budějc

26. 1. 2022

Jako by nestačilo každoročně z peněz českých daňových poplatníků prostřednictvím státního rozpočetu krmit miliardovými zakázkami zahraniční firmy na podkladě příkazů Severoatlantické aliance. Současná vláda ještě k tomu zvyšuje napětí u sousedů dodávkami nábojů do houfnic na Ukrajinu. No odporné.

KSČM nikdy nesouhlasila s členstvím České republiky v NATO. Vždy důrazně poukazovala na tyto nesmyslné výdaje, které v důsledku a ve většině zakázek nepředstavovaly nic jiného, než povinný nákup zastaralé a často méně funkční či nefunkční vojenské techniky. Ani toto rozmařilé vyhazování peněz z okna však nečiní za marnotratným hospodařením Ministerstva obrany definitivní tečku.

Na to další upozorňují nelichotivé závěry aktuálního šetření Nejvyššího kontrolního úřadu v souvislosti s hospodařením Univerzity obrany státní vysoká škola se sídlem v Brně, organizační složka Ministerstva obrany). NKÚ podle webu ekonomickydenik.cz odhalil, že - cituji: "Ve zkoumaném časovém úseku za léta 2016 až 2018 vycházeli na Univerzitě obrany čtyři studenti na jednoho pedagoga nebo také tři studenti na jednu učebnu. Nebo třeba to, že roční náklady na jednoho studenta činily 735 tisíc korun." Resp. že za ony tři roky stála výuka na Univerzitě obrany ČTYŘI MILIARDY korun, avšak počet absolventů - vojáků klesl o polovinu.

Docela rád bych z kompetentních míst uvítal vysvětlení, proč jsou občané dnes a denně vykrmováni nářky nad tím, že na nic nejsou peníze, že se musí šetřit, škrtat ve státním rozpočtu, omezovat investice a růst platů a důchodů, slevy na jízdné atd., atd., když zrovna v tomto konkrétním příkladu (jemu podobných existují desítky dalších) se v prach obrátily 4 miliardy korun?

Nevěřte těmto lžím. Vládnoucí elity si skrze ně jen připravují živnou půdu pro další (ne)smyslné utrácení a další své prebendy. Není to o dostatku či nedostatku peněz, ale o rozumných, účelných a efektivních investicích. Ty čtyři miliardy představují například jedenapůlroční rozpočet Českých Budějovic.

Připadá vám to normální?

Autor: 
Vojtěch FILIP

Články

.