STAN donucen vrátit zapáchající penize, ale "z nouze dělají ctnost"

19. 1. 2022

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vrátí všechny dary od právnických osob, které dostalo od loňských sněmovních voleb, celkem 3,42 milionu korun. Novinářům to řekl předseda STAN Vít Rakušan.

Média v posledních týdnech upozorňovala na to, že hnutí dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Další údajně pocházely od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. Rakušan řekl, že financování STAN není v rozporu se zákonem, což lze dokázat. »Byli jsme přesvědčeni, že zákonnost postupu je dostatečným kritériem, ukázalo se, že to v tomto případě nestačí,« uvedl. STAN podle něj zohlední postoj veřejnosti, aby nepoškozoval pověst vlády. »Žádné peníze nestojí za to, abychom riskovali důvěru lidí,« dodal.

STAN neví o tom, že by ho prověřovala policie, dary přijímá v souladu s předpisy. »Přes to všechno si uvědomujeme zátěž, kterou neseme. Že s nástupem vlády se spojuje naděje na změnu politické kultury,« řekl. STAN tak vrátí 3,42 milionu korun, které dostal od firem od voleb. »Předsednictvo navíc rozhodlo, že se STAN obejde bez firemních darů, a to až do případného projednání novely, která zpřísní zákon o financování politických stran,« dodal.

Novelu navrhnou Starostové koaličním partnerům. »Budeme iniciovat debatu o úpravě pravidel financování stran. Chceme, aby bylo vyjasněno, jaká mají být. Je-li tu společenská nutnost tyto věci nějak zpřísnit a dále definovat, pojďme debatu otevřít,« řekl místopředseda poslanců STAN Lukáš Vlček.

Zpochybnitelné totiž nyní podle STAN mohou být z nějakého důvodu všechny firemní dary. »Není možnost, jak zamezit jakýmkoliv pochybnostem, než se bez korporátních peněz zcela obejít,« uvedl Rakušan. Dosavadním firemním dárcům poděkoval s tím, že rozhodnutí je vedeno společenskou odpovědností. Proces vracení peněz bude nějakou dobu trvat, nelze je pouze poslat zpět na účet. STAN také zpřísní kritéria přijímání darů do fyzických osob. »Každý bude muset čestně prohlásit, že není v té době trestně stíhaný,« dodal Rakušan.

O odjezdu poslance Jana Farského (STAN) na dlouhodobou studijní stáž do Spojených států budou v tomto týdnu jednat Starostové s Piráty, věc proberou předsedové vládní pětikoalice. Rakušan uvedl, že ke kauze se Starostové vyjádří do konce tohoto týdne, počítá také s dalším vnitrostranickým jednáním ohledně Farského.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Zbyšek Kupský