České Budějovice: Zastupitelé KSČM podporují petici občanů Nemanic

19. 1. 2022

Další logistické centrum na obzoru. Kde? U nás, v Českých Budějovicích. Protestují proti němu zejména občané z dotčené části Nemanice, kterým ono centrum bude takříkajíc dýchat na záda. Má totiž stát blízko zóny zahradního bydlení. Bezmála tři stovky místních obyvatel sepsaly petici, v níž kromě jiného požadují změny v projektu a výsadbu stromů mezi logistickým areálem a rodinnými domky. Budějovická radnice žel petici smetla ze stolu s odůvodněním, že tyto námitky jsou záležitostí státní správy.  Ono když se nechce vyhovět lidem, tak se důvod najde. Tomu ani jako právník nechci rozumět. Zákonitě se pak vkrádá otázka, k čemu tedy občanovi jím volení zastupitelé jsou.

Nadnárodní společnost VPG postavila v České republice již deset takových center, zmiňované českobudějovické má být po olomouckém druhé největší. V uvedené lokalitě sice panuje čilý pracovní ruch, hlavně co se týká terénních úprav, avšak např. k výstavbě hal firma stále nemá povolení. To jí ale nebrání v odvozu kvalitní zemědělské půdy a dovozu, nejen podle některých občanů, kontaminované strusky z Rakouska na zpevňování podkladů pro vlastní stavební aktivity. Se struskou nakonec je špatná zkušenost z dálnice na Ostravu.

Jihočeský oblastní ředitel inspekce životního prostředí Vladimír Jiráček pro iDnes.cz uvedl: »Zkoumali jsme vzorky strusky, ale překročení současných norem nepotvrdily. Protože byly některé hodnoty na hraně, požádali jsme v září o názor ministerstvo životního prostředí. Dodnes nám neodpovědělo.« 

Kdo ví, zda vůbec odpoví, a pokud ano, proti nadnárodní společnosti jistě nepůjde. To v této zemi není zvykem. Zájem cokoli řešit evidentně není ani ze strany českobudějovického stavebního úřadu, který si hraje na mrtvého brouka, v lepším případě vypouští do éteru alibistická prohlášení.

Že tento projekt budí oprávněná podezření, dokládá fakt, že i přes odmítavé stanovisko ministerstva životního prostředí nakonec odbor životního prostředí českobudějovického magistrátu s vyjmutím příslušných pozemků ze zemědělského půdního fondu SOUHLASIL. 

Chci se vší odpovědností ujistit občany, nejen ty, kteří podepsali petici, že nejen já, ale také všichni zastupitelé za KSČM, podporujeme petiční požadavky a v případě potřeby jsme vám k dispozici.  

Autor: 
Vojtěch Filip
Zdroj: 
www.ihalo.cz