Kateřina Konečná : Slyšte to taky, Miroslav Kalousek míří do správní rady VZP? To je návrat starých časů?

1. 1. 2022

Neříkal někdo před volbami “STOP TRAFIKÁM”? A jo vlastně, už je po volbách, vše zapomenuto! A kdo ze staré známé party dostane dobře placenýho fleka?  Drábek, Heger, Drobil, Nečas, Parkanová, Hanáková, Besser, skoro zapomenutá Karolína Peak či snad samotný Feri? Dodává Kateřina Konečná.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nominovat bývalého ministra financí a expředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Měl by zastávat post místopředsedy správní rady, řekl ministr týdeníku Respekt.

„Stál jsem o to, aby byl Miroslav Kalousek členem správní rady VZP, a chci zároveň, aby byl místopředsedou správní rady, protože ho považuji za vynikajícího ekonoma a za člověka, který neplýtvá prostředky,“ řekl Válek.

Pro Kalouska by se jednalo o návrat do veřejné sféry po necelém roce. Po více než dvou dekádách opustil v lednu roku 2021 formálně politiku, kdy složil funkci poslance a s tím také funkci předsedy poslaneckého klubu TOP 09. V té jej tehdy nahradil právě Válek. „Ukecal jsem ho. Za mě je výborný kandidát na člena správní rady VZP. Osobně si jej velmi vážím,“ řekl Válek Respektu.

Správní rada mimo jiné navrhuje zdravotně pojistný plán, rozhoduje o schválení organizačního řádu VZP, účetních závěrek a výročních zpráv. V její kompetenci je také odvolávat a jmenovat ředitele VZP. Rada má 30 členů, z čehož 20 volí Poslanecká sněmovna a třetinu členů vláda. Ta by o nové desítce a o tom, jestli v ní bude také Miroslav Kalousek, měla rozhodnout v lednu 2022.

Kalousek kritiku na svojí osobu odmítá a prohlásil: „Tahle práce se nedělá pro peníze,“  

Méně nadšeně o Kalouskově novém postu hovoří také předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „To je ta slibovaná změna a nový čerstvý vítr? VZP bude příští rok hospodařit s více než 260 miliardami korun a nová vláda ví, že pan Kalousek umí dobře ‚počítat‘. Ale po zkušenostech z minula s ním otázka zní – v čí prospěch pan exministr umí počítat a zda vláda neposílá lišku do kurníku,“ napsal Okamura na Facebooku.

V podobném duchu se vyjádřil předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Další šílenost na obzoru! Ministr zdravotnictví Válek chce, aby Kalousek ‚kontroloval hospodaření‘ Všeobecné zdravotní pojišťovny a stal se dokonce místopředsedou správní rady. Já tedy spíš myslím, že je to spíš trafika pro vysloužilého politika,“ uvedl.